Odpowiednik Supermemo

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
Awatar użytkownika
davidoski
Beginner

Post autor: davidoski »

Niedawno "odkryłem" Mnemosyne. Jest w repo i można sobie zaimportować bazę słówek z pliku tekstowego wyeksportowanego z Supermemo.

Obrazek
snah
Beginner

Post autor: snah »

A jaką masz bazę słówek z supermemo, davidoski? Twoją własną, czy ściągniętą skądś?
Awatar użytkownika
davidoski
Beginner

Mam oryginalny program Supermemo English SpeedUp! i z tego programu wyeksportowałem sobie bazę słówek i wgrałem do Mnemosyne. Jeśli chcesz to prześlij mi na PW swój adres mailowy to Ci podeślę plik z bazą danych w ramach dozwolonego osobistego użytku (przecież jesteśmy znajomymi :)

Pozdro
Akkon
Junior Member

Post autor: Akkon »

davidoski pisze:Niedawno "odkryłem" Mnemosyne. Jest w repo i można sobie zaimportować bazę słówek z pliku tekstowego wyeksportowanego z Supermemo
Program rzeczywiście fajny. Można nawet łączyć hasła z plikami graficznymi i dźwiękowymi. Zwłaszcza ta druga funkcjonalność byłaby rewelacyjna w kontekście nauki języka, np. gdyby można było sobie wyeksportować bazę Supermemo razem z nagraniami wymowy. Pytanie tylko czy to jest możliwe?

Co ciekawe sam program można wykorzystywać nie tylko do nauki języków. Więcej informacji na mnemosyne-proj.org.
snah
Beginner

Ostatnio zainteresowałem się tą tematyką. Technika spaced repetition jest fascynująca. Szkoda, że nie poznałem jej wcześniej. Zawsze stosowałem metodę zakuć, zdać, zapomnieć, bo nie wiedziałem jak powtarzać, żeby zapamiętać na zawsze.

Na wikipedi angielskiej jest sporo o tym (zwłaszcza artykuły), na polskiej dużo mniej. Oprócz SuperMemo, Mnemosyne oraz FullRecal jest kilka innych programów wykorzystujących algorytm.

SuperMemo
Mnemosyne

Ciekawe artykuły o nauce japońskiego:
Korzystanie z supermemo
recenzja supermemo vs anki vs mnemosyne

Z angielskiej strony supermemo:
20 zasad formułowania wiedzy

Niestety wszystko po angielsku, ja na szczęście na tyle potrafię, żeby większość zrozumieć.
rob.cioo

Post autor: rob.cioo »

Zaciekawił mnie ten temat. Sam jestem jestem porażająco kiepski z angielskiego, który byście polecili program lub sposób, na naukę wręcz od podstaw, bardzo mi to by pomogło, bo chce sie nauczyć języka ale kompletnie juz nie wiem jak mam zacząć sie uczyć ;/
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Zacznij czytać o tym co cię interesuje.
snah
Beginner

[quote="rob.cioo"]Zaciekawił mnie ten temat. Sam jestem jestem porażająco kiepski z angielskiego, który byście polecili program lub sposób, na naukę wręcz od podstaw, bardzo mi to by pomogło, bo chce sie nauczyć języka ale kompletnie juz nie wiem jak mam zacząć sie uczyć ]

Wszystko zależy od tego, ile chcesz/możesz zainwestować w naukę języka. Najlepszym sposobem według mnie jest szkoła językowa - tam powinni Ci jakiś test zrobić i przypisać do odpowiednio zaawansowanej grupy. To z pewnością pomoże, ale uczyć się trzeba samemu. Na zajęciach możesz mówić, pisać, a sam jak najwięcej czytać i słuchać.

Główna korzyść z programu typu mnemosyne to zaplanowane przez program powtórki. ¦wietnie wspomaga to naukę.

Są dostępne różne multimedialne kursy angielskiego, jak np. Angielski No problem! +, Profesor Henry. Ciężko mi powiedzieć, czy mogą one zastąpić nauczyciela. Nie mam zbyt dużego doświadczenia, jeśli chodzi o naukę samemu.
sj65
Beginner

Post autor: sj65 »

Parę lat temu co dwa tygodnie ukazywały się wydania Easy English Plus. Wystarczyło kupić jedną taką płytę z opisem (5zł), aby mieć w pełni funkcjonalny program SuperMemo z licencją.
Płyty zawierają: część z zapisanym programem do instalacji wraz z dodatkami i oczywiście bazą na dwie lekcje, a także materiał dźwiękowy do odtwarzania w dowolnym odtwarzaczu cd.
Tutaj mam problem: pod Debianem nie widać zawartości płyt. Zostają wykryte jako EEP i po próbie obejrzenia pojawia się folder bez zawartości.

I tu pojawia się pytanie: Czy trzeba coś zainstalować i ewentualnie co, aby płyty zawierające dane i jednocześnie zawierające dźwięk odtwarzany w zwykłych odtwarzaczach były widoczne w Debianie? Używam Lenny'ego, z Gnome-core.

Drugie pytanie jak wyłączyć przenoszenie do konsoli kombinacją klawiszy Ctrl+Alt+F11, pod nią znajduje się opcja przejścia w tryb zaawansowany "SuperMemo". Wiem że w jakimś pliku trzeba postawić znak # przed jednym z wierszy. Jak się te pik nazywa i gdzie jest umieszczony?

Problem instalacji ominąłem rozpakowując plik ISO zrobiony dawno temu pod XP z binarnej części płyty. Potem normalna instalacja i działa.
Chciałbym mieć jednak normalną możliwość czytania i instalacji z takich płyt.

Potwierdzam, dźwięk działa w "SuperMemo" pod "Wine".

Pozdrawiam
sj65
Awatar użytkownika
davidoski
Beginner

Akkon pisze:Zwłaszcza ta druga funkcjonalność byłaby rewelacyjna w kontekście nauki języka, np. gdyby można było sobie wyeksportować bazę Supermemo razem z nagraniami wymowy. Pytanie tylko czy to jest możliwe?
Ja zrobiłem pewien "myk", który mi umożliwia odsłuchiwanie wymowy poszczególnych słów. Podczas nauki słówek w Mnemosyne odpalam jednocześnie Kydpdict. Ustawiam automatyczne wyświetlanie zawartości schowka wraz z nagraną wymową (baza słów i wymowy z windowsowego Collinsa).

Jeśli chcę usłyszeć wymowę jakiegoś słowa wciskam w Mnemosyne "Edit card" i zaznaczam to słowo. Wtedy trafia ono do schowka z którego jest przechwytywane przez Kydpdict, który wyświetla tłumaczenie i jednocześnie podaje nagranie wymowy.

Obrazek

Ten słownik stanowi też świetną pomoc przy czytaniu angielskich artykułów. Gdy w trakcie czytania pojawia się nieznane słowo wystarczy je zaznaczyć myszką, aby słownik wyświetlił jego znaczenie wraz z wymową (okno programu trzeba wtedy ustawić na "Zawsze na wierzchu" dzięki czemu jest z boku i podaje tłumaczenia).

Obrazek
ODPOWIEDZ