@SeRdEcZnY: Większość partycji będzie raczej pod ext3, co wcale nie oznacza, że wszystkie - pod ntfsem będzie systemowa partycja Windowsa i na pewno jedna na multimedia, do której będę miał dostęp zarówno pod Debianem jak i pod XP. Co do sterownika ext3 - tak istnieje możliwość zapisu danych. Jedni chwalą te sterowniki, inni zaś mówią, że przynoszą więcej złego niż dobrego, Wcześniej zresztą już pisałem, że nie zamierzam go jednak używać. Mam zamiar po prostu nastawić się bardziej na Debiana niż na Windowsa i stąd też większość partycji będzie pod ext3.
@fnmirk: W odwodzie mam jeszcze 160 GB dysk, więc zawsze tam mogę postawić sobie jakiś system i przeznaczyć na eksperymenty ;-) Oba systemy zainstaluję chyba jednak na tym 320 GB dysku. Gdybym miał więcej gniazd SATA na płycie pewnie podłączyłbym te 3 dyski i na jednym Debian, na drugim XP, a na trzeci jako składzik
Specjalnie kupiłem ten 500 GB dysk po to, żeby służył mi właśnie jako magazyn na pliki.
Po uwzględnieniu waszych rad i przeczytaniu kilkunastu tematów o partycjonowaniu wstępnie zaplanowałem główne partycje dla Debiana w taki sposób:
Kod: Zaznacz cały
/ - 10-15 GB
swap - 512 MB
/home - 15-25 GB
Resztę rozdzielę pod /mnt/dane, /mnt/backup, /mnt/multimedia (ntfs) itd. + partycja dla Windowsa. Na /home nie chcę przeznaczać dużo, gdyż będę tam trzymał tylko pdf-y, tapety, zdjęcia, drobne pliki pobrane z Internetu, więc nie potrzebuję aż tak strasznie dużej partycji (chociaż z drugiej strony mając do dyspozycji tyle miejsca raczej nie powinienem się zbytnio rozczulać i specjalnie zacieśniać partycji ;-) ).
Dzięki za rady, chociaż gdyby ktoś chciał się jeszcze pochwalić swoim podziałem dysku to na pewno się nie pogniewam ;-)