kde 3.5.9 --- nie wy

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
wasyl

kde 3.5.9 --- nie wyłącza komputera, czarny ekran

Post autor: wasyl »

Na początek witam Szanowne Towarzystwo i od razu przechodzę do meritum.
System Debian Lenny kde 3.5.9 problem tkwi w wyłączaniu komputera.
Menu->zakończ pracę->wyłącz komputer gdy w ten sposób wyłączam komputer to ekran staję się czarny i nic się więcej nie dzieje. Natomiast gdy wpiszę w konsoli halt to system ładnie się wyłącza, hibernacja i stan wstrzymania również działa bez zarzutu.
Macie jakieś pomysły co jest nie tak?
HeNiEk

Post autor: HeNiEk »

A próbowałeś dłużej poczekać? Może kde nie radzi sobie z zamykaniem jakichś usług?
Adrian_Wir

Post autor: Adrian_Wir »

Też mam ten problem. Niestety dłuższe (30 minut) czekanie nie pomaga.
Problem zaczął się po zainstalowanie sterowników zamkniętych do radeona HD. Zazwyczaj zamyka się dobrze, ale kiedy zostawię otwartego amaroka lub kadu zamykać się nie chce.
toto

Post autor: toto »

Dołączam się do prośby o pomoc mam identyczny problem, który zaczął się po zamianie sterowników na te ze strony ATI.
rzepaczyk
Beginner

Post autor: rzepaczyk »

Mialem taki sam problem ale z innymi dystrybucjami Linuksa (wiec to nie jest wina srodowiska graficznego). Dowiedzialem sie, ze moze byc zle skonfigurowany demon APM. Sprawdz czy masz takowego w ogole zainstalowanego i sprawdz czy masz pakiet ACPI.
wasyl

Post autor: wasyl »

problem rozwiązałem instalując gnome i jestem w szoku, bo chodzi dużo szybciej, stabilniej i co najważniejsze prawidłowo
localh0st
Beginner

Post autor: localh0st »

Według mnie problem tkwi w sterownikach ATI/konfiguracji Xorg. Podczas próby wylogowania się z jakiegokolwiek środowiska- ekran staje się czarny, muszę wtedy przełączyć się do konsoli i uruchomić ponownie w moim przypadku KDM.
Awatar użytkownika
diabolic3
Beginner

Post autor: diabolic3 »

Niestety alelocalh0st ma rację problem tkwi w sterownikach ati, gdyż wcześniej jak używałem wolnych sterowników komputer normalnie się wyłączał a teraz to muszę go wyłączać jako root w konsoli poleceniem

Kod: Zaznacz cały

shutdown
To mnie trochę denerwuje. Niestety ni jak nie mogę tego naprawić.
renegat

Post autor: renegat »

problem raczej nie tkwi w sterownikach ati bo ja mam kartę intela i jest ten sam problem...
lomax

Post autor: lomax »

Niestety problem dotyczy także intela.

Przy wyłączaniu kde 3.5.9 problem z czarnym ekranem występuję u mnie 2 na 10 wyłączeń.
Przed ostatnimi aktualizacjami (m.in z kde 3.5.8, xorg 7,2) problem występował przy każdym wyłączeniu, teraz trochę lepiej.

Spróbujcie aktualizacji u mnie częściowo pomogła.
ODPOWIEDZ