Na początek witam Szanowne Towarzystwo i od razu przechodzę do meritum.
System Debian Lenny kde 3.5.9 problem tkwi w wyłączaniu komputera. Menu->zakończ pracę->wyłącz komputer gdy w ten sposób wyłączam komputer to ekran staję się czarny i nic się więcej nie dzieje. Natomiast gdy wpiszę w konsoli halt to system ładnie się wyłącza, hibernacja i stan wstrzymania również działa bez zarzutu.
Macie jakieś pomysły co jest nie tak?
Też mam ten problem. Niestety dłuższe (30 minut) czekanie nie pomaga.
Problem zaczął się po zainstalowanie sterowników zamkniętych do radeona HD. Zazwyczaj zamyka się dobrze, ale kiedy zostawię otwartego amaroka lub kadu zamykać się nie chce.
Mialem taki sam problem ale z innymi dystrybucjami Linuksa (wiec to nie jest wina srodowiska graficznego). Dowiedzialem sie, ze moze byc zle skonfigurowany demon APM. Sprawdz czy masz takowego w ogole zainstalowanego i sprawdz czy masz pakiet ACPI.
Według mnie problem tkwi w sterownikach ATI/konfiguracji Xorg. Podczas próby wylogowania się z jakiegokolwiek środowiska- ekran staje się czarny, muszę wtedy przełączyć się do konsoli i uruchomić ponownie w moim przypadku KDM.
Niestety alelocalh0st ma rację problem tkwi w sterownikach ati, gdyż wcześniej jak używałem wolnych sterowników komputer normalnie się wyłączał a teraz to muszę go wyłączać jako root w konsoli poleceniem
Przy wyłączaniu kde 3.5.9 problem z czarnym ekranem występuję u mnie 2 na 10 wyłączeń.
Przed ostatnimi aktualizacjami (m.in z kde 3.5.8, xorg 7,2) problem występował przy każdym wyłączeniu, teraz trochę lepiej.