Które karty graficzne maj

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
szamot83

Które karty graficzne mają lepsze wsparcie? ATI, czy Nvidia

Post autor: szamot83 »

Witam,
Mam zamiar kupić sobie nowy komputer - używany i nie najnowszy. W związku z tym mam pytanie do doświadczonych użytkowników DEBIANA.
Chciałbym wiedzieć, które karty graficzna mają lepsze wsparcie w linuksie, nie tylko w debianie ale ogółem -ATI czy NVIDIA?
Chodzi mi o instalację sterowników, compiz fusion itp.
Posiadam S3 twister (w laptopie) i nie mogę zainstalować sterowników, przez co nie osiągam satysfakcjonującej mnie mocy i efektów. Nie chcę mieć takich problemów z nowym sprzętem.
Wiem, że temat jest bardzo ogólny, ale jak to mawiają filozofowie - Od ogółu do szczegółu.
Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi, sugestie dotyczące tematu.

P.S. może miał ktoś styczność z instalacją sterowników do S3 twister? Jeżeli udało Ci się je zainstalować, to podziel się linkiem, lub pomóż mi, bo próbowałem już różnych tutków i zadawałem pytania na różnych forach i niestety - podobnie jak z moim tematem dotyczącym kamerki internetowej na tym fotum - nic.
kiko80
Beginner

Post autor: kiko80 »

Nigdy nie miałem problemu z instalacją GF 7300GT czy to na debianie, siduxie czy mandrivie żadnego problemu w CF. Słyszałem nie jedno narzekanie na ati ale wybór i tak będzie zależeć od ciebie.
yantar
Member

Post autor: yantar »

Obecnie wsparcie na Linuksach jest porownywalne, choc sterowniki nVidii wydaja sie byc wciaz bardziej wydajne.
Z drugiej strony ATI nadrabia zaleglosci jesli spelni swoje obietnice zostawi NVidie z tylu.

Tak wiec obecnie nie jest to tylko wybor co jest dobre obecnie ale jak obecny wybor przelozy sie na przyszlosc. (Gdybym sam kupowal teraz karte to mialbym ciezki zgryz)
szamot83

Dziękuję za odpowiedzi.
BTW, może mi ktoś polecić dobrą kartę graf AGP (x8) low-profile?
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie. Na allegro znalazłem tylko 2 pozycje, ale cenowo .... za dużo.
Pozdrawiam
kocur_90

Post autor: kocur_90 »

szamot83

Szkoda, że nie jest to karta low profile, ale dziękuję za informacje.
rsh

Post autor: rsh »

Podepnę się pod temat, bo mam podobny dylemat - planuję kupić nową kartę graficzną - zastanawiam się nad GeForce-em 8800GT i Radeon-em HD4850. Szczególnie interesuje mnie jak wygląda support dla nowych kart ATI - nie ma żadnych problemów ze sterownikami do nowej serii od ATI/AMD? Nvidia zawsze lepiej wspierała Linuksa, a z ATI z reguły były problemy, a żeby było ciekawiej planuję instalację Debiana x64 (a tutaj mogą pojawić się dodatkowe kłopoty). Może ktoś z userów ma kartę z serii HD4xxx i powie jak ona się sprawuje.
Awatar użytkownika
Redhead
Junior Member

Post autor: Redhead »

Mam Ati 3850 i Debiana x64 jak na razie hula, ale jak zwykle problem jest z 3D na fglrx.
Ale wiem ze niektorym sie udalo, mi na razie brakuje czasu na zabawy.
To samo mam na gentoo, a fbsd to juz w ogóle porazka :-x
yantar
Member

Post autor: yantar »

Jeszcze nie wiadomo jak bedzie ze wsparciem nVidii na nowych kernelach. Developerzy chca podniesc bezpieczenstwo ograniczajac dostep do pewnych funkcji odpowiedzialnych za odwolania do pamieci. A z nich dotychczas moga korzystac m.in zamkniete sterowniki. Wiec roznie to moze byc przy dosc nieprzejednanej postawie nVidii odnosnie otwartych sterownikow.
ODPOWIEDZ