giaur pisze:Jezeli karta nie dziala, to trzeba zainstalowac sterowniki od producenta i wowczas instalator sam skonfiguruje xorg.
Oki - znajdź mi sterowniki od VIA pod Debiana Sid do OpenchromePRO (nie jest istotna wersja). Sterowniki udostępniane przez xorga nie działają (nie działają także w Lenny, albo nie działały, bo obecnie nie mam Lenny). Sterowniki Via udostępniane do Etch są odległe od doskonałości, nadto, by do nich się dostać, cóż... potrzebuję działających Xorgów
, a te nie działają z Openchrome. Ha, źle! Działają. Tyle, że z VESA, ale jeśli nie ustawią się tak jak we wcześniejszych wersjach, to nie ma możliwości by zadziałał tryb graficzny. Trzeba ręcznie ustawiać i wiedzieć jak sobie Debian/Xorg nazwał poszczególne urządzenia/sterowniki. Z nowymi Xorgami nie działa też ustawianie karty za pomocą KControl. Przynajmniej w moim przypadku. Zatem problem istnieje z niektórymi kartami. Z innymi nie istnieje, tylko, że z faktu, że z niektórymi kartami wszystko jest ok, nie wolno wyciągać wniosku, że problemu nie ma. Takie stanowisko przypomina mi nieco działanie pewnej firmy na M.
Za czepialstwo przepraszam. Rozdrażniony jestem nieco - może z racji wieku - tymi wszystkimi "wporzo", "stery" itp. Przepraszam raz jeszcze.