Wersję testową zamierzam zainstalować na partycji na której teraz chodzi Etch (taka aktualizacja z Etch do Lenny).
Pościągałem obrazy CD z instalacją, wypaliłem płytki.
I tyle! Po załadowaniu pierwszego dysku i przeładowaniu systemu nie pojawia się instalator, wystawiana jest tylko informacja:
Po pierwsze wypróbowałbym na innym komputerze, bo wiedziałbym gdzie błąd (niestety info, które podajesz niewiele mi mówi).
Odpowiadając na drugie Twoje pytanie - nie nie potrzebujesz uruchomić instalacji z Windowsa (nawiasem mówiąc - jakie to płytki instalacyjne?; po wpisaniu w google'a vesamenu.c32 dostajesz jednak sporo informacji) - możesz w sesji Etcha dodać płyty instalacyjne do swoich repozytoriów. Służy temu narzędzie apt-cdrom. Pozostałe wpisy zahraszuj (tzn. te do Etcha, bo pewnie takie masz). Następnie zrób update i dist-upgrade. W takim przypadku system zakutalizuje Ci się z płyt, a nie z sieci.
W uzupełnieniu:
Metodę z dist upgrade oczywiście próbowałem. Niestety miałem całą masę błedów z zależnościami. Zrezygnowałem z tej metody.
Potem zainstalowałem wersje 4r3 (korzystając z instalatora na płytce z gazety).
Każda z instalacji które kupiłem z gazetą (pierwsza 4.0rev0 i 4.0rev3) działała bez błędów.
A wszystkie płytki ściągane z netu: zarówno płytka CD (1 z 21) jak DVD oraz "komplet z KDE" pokazują ten sam błąd przy próbie załadowania systemu.
Czy przypadkiem nie chodzi o to, że płytki trzeba specjalnie wypalić (tj jako bootowalne) :?: nie widzę niestety takiej opcji w moim kde. :-/
Hmmm.... a jak je wypalasz?
Pod KDE masz prawdopodobnie k3b. Z pobranego ISO masz utworzyć "nagraj obraz płyty" /to do CD/ albo "nagraj DVD z obrazu ISO".
Ja bym zrobił to tak: z jakiejkolwiek płytki z gazety która działa zainstalowałbym system podstawowy i zrobił dist-upgrade tak szybko jak to tylko możliwe, a następnie dopiero zainstalował xorga i kde. Wiele razy tak robiłem i za każdym razem się udało. Nie powinno być problemów z zależnościami, a jak będą to aptitude je raczej rozwiąże.
l.piwowarski pisze:Każda z instalacji które kupiłem z gazetą (pierwsza 4.0rev0 i 4.0rev3) działała bez błędów.
A wszystkie płytki ściągane z netu: zarówno płytka CD (1 z 21) jak DVD oraz "komplet z KDE" pokazują ten sam błąd przy próbie załadowania systemu.
Czy przypadkiem nie chodzi o to, że płytki trzeba specjalnie wypalić (tj jako bootowalne)
Jeżeli wypalasz płytki z maksymalną prędkością to tak może być.
Zajrzyj na strony poświęcone dystrybucji Sidux http://manual.sidux.com/pl/cd-dl-burnin ... burn-linux, przybliżają trochę problem. Opisany sposób podejścia do wypalania sprawdza się.
Inną sprawą jest sprawdzenie poprawności pobranego obrazu czy nagrania --- sumy kontrolne.
Wypalam w k3b. Oczywiście opcją nagrania płyty z obrazu ISO.
Z tego co widzę w podpowiedziach wnioskuję, że nie ma konieczności specjalnego ustawienia bootowalności płyty.
Sprawdzę sumy kontrolne. Tu zakładałem poprawność bo we wszystkich trzech przypadkach(CD1-21,DVD,"płyta z kde w komplecie") dostaję ten sam błąd (żeby to samo na trzech płytach).
Jeżeli powyższe nic nie da to postawię system podstawowy z etch i potem od razu dist-upgrade (nawet bez grafiki bo kiedyś własnie już na tym etapie wywalał mi błędy). Będzie jazda!
l.piwowarski pisze:Wypalam w k3b. Oczywiście opcją nagrania płyty z obrazu ISO.
Wybierz jeszcze opcję weryfikacji nagranego zadania.
Jest jeden problem z K3B, nie działa w niektórych wersjach weryfikacja nagranych danych (w Lenny).
l.piwowarski pisze:Jeżeli powyższe nic nie da to postawię system podstawowy z etch i potem od razu dist-upgrade (nawet bez grafiki bo kiedyś własnie już na tym etapie wywalał mi błędy). Będzie jazda!
i to jest najlepsze rozwiązanie, po co tylko marnować płyty, skoro ten sposób jest skuteczny.