NTT corrino + Etch, jak uruchomi

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
x86

NTT corrino + Etch, jak uruchomić kamerę i czytnik kart?

Post autor: x86 »

witam serdecznie.

Od jakiegoś czasu nie mogę się uporać z tym problemem, a mianowicie nie mogę 'uaktywnić' pod Debianem czytnika kart i kamery w laptopie. Szukałem na ten temat informacji i próbowałem na własną rękę, ale nici. Bardzo proszę o jakieś wskazówki albo miejsce gdzie mogę znaleźć informację na ten temat. Oprogramowanie po Debianem w ogóle 'nie widzi' tych urządzeń, ale lshw czy lspci (patrz załącznik) owszem. Sterowniki dołączyli oczywiście tylko pod Windows, a żadnych specyficznych sterowników pod Linuksa nie znalazłem. Może muszę zmienić jądro systemu? Jeśli tak, to proszę o wskazówki jak to zrobić i skąd jądro pobrać, bo tego laptopa na razie nie mogę podłączyć do internetu (Debiana zainstalowałem z DVD 4.0r3 etch official i386).

Z góry dziękuję za pomoc.
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

Podając tyle informacji - czyli w zasadzie nic - radzić musisz sobie sam ;)
Podpowiedzi są następujące - skorzystaj z:
  1. lista kompatybilności hardware z Debianem
  2. serwisy typu: Linux on laptops (wprawdzie nie ma tu NTT, ale może Compal Ci coś da) czy Tuxmobil (jw., a nadto jest tu sporo informacji o rożnego rodzaju "przypadłościach" sprzętu).
  3. zawsze, w swej naiwności ;) , można się zgłosić do firmy, która jest autorem sterowników pod Windows, a nuż mają (np. Brother nie załącza do swoich urządzeń sterowników pod Linuksa, ale są one do pobrania z ich strony).
  4. kernele można pobrać albo ze mirrorów Debiana (tu w paczkach), albo z kernel.org (tu do kompilacji); czy jest konieczny inny kernel niż masz, wyjdzie Ci po skorzystaniu z pierwszej podpowiedzi.
PS. Niestety bez dostępu do netu się nie obejdzie ;)
ODPOWIEDZ