Witam Szanownych Forumowiczów!
Skuszony rewelacyjnymi recenzjami nabyłem rzeczonego Xonara. I ZONK! Z debianowym kenelem 2.6.25-2 (ALSA1.0.16) moduł się ładuje ale karta nie zostaje wykryta. Po skompilowaniu ALSY 1.0.17rc2 karta jest wykrywana i nawet wydaje dźwięki, ale:
1. ustawień tyle co kot napłakał
2. Próba włączenia nagrywania z line-in wiesza kartę
Czy ktoś miał już przyjemność z tą kartą? Jakie efekty?
Może nowy "waniliowy" kernel rozwiąże problemy?
Czy w karcie Xonar D2 też jest tak mało ustawień?
Aktualizacja: kolejny problem. Silnik xine (wykorzystywany np. w Amaroku i Kaffeine), jesli korzysta z wyjścia ALSA mówi, że nie wykrył karty. Jeśli przełączę wyjście na OSS(emulowany oczywiście) jest OK. Serwer jack, natomiast gra bez problemu, nawet 192kHz/24bit.
Asus Xonar DX - nowy sprz
UPDATE
Zgłosiłem buga na alsa-project.org. Został już otrwarty, także podpinajcie do niego wszelkie trace'y jakie uda wam się złapać!
Link do buga
UPDATE 2
Landisch załatał buga jest nowy beta driver: http://www.alsa-project.org/main/index. ... ensLadisch
Pozostaje jak dla mnie kwestia dziwnych kontrolek miksera. ¯adna aplikacja miksująca nie potrafi dobrze obsłużyć wszystkich na raz. Ponadto straciłem kontrolę nad głośnością w TVtime (GRRRR!!!) ale myślę, że to kwestia czasu i molestowania opiekunów pakietów w Debianie.
Zgłosiłem buga na alsa-project.org. Został już otrwarty, także podpinajcie do niego wszelkie trace'y jakie uda wam się złapać!
Link do buga
UPDATE 2
Landisch załatał buga jest nowy beta driver: http://www.alsa-project.org/main/index. ... ensLadisch
Pozostaje jak dla mnie kwestia dziwnych kontrolek miksera. ¯adna aplikacja miksująca nie potrafi dobrze obsłużyć wszystkich na raz. Ponadto straciłem kontrolę nad głośnością w TVtime (GRRRR!!!) ale myślę, że to kwestia czasu i molestowania opiekunów pakietów w Debianie.
Witam,
Zanoszę się z zakupem kolejnej karty dźwiękowej i padło właśnie na Xonar i pojawia się problem - Linux
Na trzech kartach dźwiękowych jakie posiadam ciężko jest uzyskać dźwięk a jeśli już go uzyskam jest jakiś problem z miksowaniem itd.
Może by rozwinąć ten temat na debian.linux.pl
Nie wiem jak Wy drodzy użytkownicy Debiana ale ja uważam za jeden z największych mankamentów Linuksa jego obsługę dźwięku i nie chce kupić kolejnej karty z którą będę miał problemy na tym systemie.
Można więc stworzyć bazę, coś w rodzaju rankingu na najmniej awaryjną, najlepiej rozwijaną kartę.
Cokolwiek żeby ludzie nie musieli uciekać do Windowsa przerażeni słabym dźwiękiem (lub jego brakiem) w Linuksie
Pozdrawiam,
R.
Zanoszę się z zakupem kolejnej karty dźwiękowej i padło właśnie na Xonar i pojawia się problem - Linux
Na trzech kartach dźwiękowych jakie posiadam ciężko jest uzyskać dźwięk a jeśli już go uzyskam jest jakiś problem z miksowaniem itd.
Może by rozwinąć ten temat na debian.linux.pl
Nie wiem jak Wy drodzy użytkownicy Debiana ale ja uważam za jeden z największych mankamentów Linuksa jego obsługę dźwięku i nie chce kupić kolejnej karty z którą będę miał problemy na tym systemie.
Można więc stworzyć bazę, coś w rodzaju rankingu na najmniej awaryjną, najlepiej rozwijaną kartę.
Cokolwiek żeby ludzie nie musieli uciekać do Windowsa przerażeni słabym dźwiękiem (lub jego brakiem) w Linuksie
Pozdrawiam,
R.
Wiesz co mnie najbardziej denerwuje w takich wypowiedziach.rogacz pisze:Może by rozwinąć ten temat na debian.linux.pl
Może by ktoś zrobił, zróbcie to itp. Samo się nie zrobi.
Masz pełne pole do popisu skoro jesteś zainteresowany danym tematem. Zacznij od pierwszego kroku w rozwiązaniu interesującego cię zagadnienia. Przedstaw co zrobiłeś i co zamierzasz. Być może inni się podłączą i powstaną ciekawe rozwiązania.
Moim skromnym - bez sensu. Są tony stron, które opisują sprzęt, każde szanujące się distro ma stronę z bazą sprzętu, a w przypadku dźwięku wszystkie wspierane karty opisane są na stronie projektu.rogacz pisze:Witam,
Pozdrawiam,
R.
Przyznaję, że z Xonarem była niewielka wtopa ze strony ALSY ale autor sterownika prędziutko załatał babola i teraz gra mi pięknie
a na dzień dzisiejszy, każde disto z kernelem 2.6.24.4 powinno Xonara DX obsługiwać "out of the box"