Dwa

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
dawideo
Beginner

Dwa środowiska graficzne obok siebie

Post autor: dawideo »

Hey do tej pory używałem KDE, ale chciałbym wypróbować inne środowisko, bez usuwania KDE.
1. Czy się nie myle twierdząc, że mogą być postawione 2 srodowiska obok siebie (np. GNOME i KDE) bez ujemnego wpływu na siebie?
2. Jeśli np za tydzień jedno z nich bardziej przypadnie mi do gustu, to jak całkowicie usunąć te drugie środowisko aby nie zajmowało miejsca, oczywiście tak aby nie naruszyło tego środowiska które chce zostawić.
Pozdrawiam
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

1. Możesz używać tylu środowisk, ilu chcesz. Ujemnego wpływu na siebie nie mają. Co najwyżej, po zainstalowaniu np. Gnome'a zmienią się niektóre programy, które miałeś powiązane w KDE. Wrócić można w 5 minut.
2. Odinstalować ;) Poważnie.
dawideo
Beginner

Poważnie :) chodziło mi bardziej o to, że jak będę miał 2 środowiska, a potem odinstaluje jedno z nich to w drugim może się coś wykraczyć. P.s do usunięcia środowiska lepiej użyć remove czy purge.
chomik

Post autor: chomik »

remove
pavbaranov
Senior Member

Nic Ci się nie powinno wykrzaczyć, jeśli będziesz usuwać jedynie samo środowisko. Aczkolwiek, pamiętam, że jak instalowałem pierwszy raz Debiana (4.0) z środowiskiem graficznym (zainstalował Gnome ;(), to doinstalowaniu KDE i próbie odinstalowania Gnome krzyczał, że usunąć chce np. Xorg (i kupę innych rzeczy). Ostatecznie odbyło się na odistalowaniu wszystkiego co się dało i zainstalowaniu tego, co chciałem miec. Ustawienia pozostały. Obecnie mam sida i jakoś jakby Debian mniej czuły był na tego typu powiązania.
W zasadzie to jedyne co może - choć nie musi - Ci się "wykrzaczyć", to kwestia powiązań pomiędzy określonymi plikami a aplikacjami je obsługującymi, szczególnie jeśli wywalisz z systemu wcześniej zainstalowane środowisko.
Druga rzecz, to w sumie nie "wykrzaczenie", ale jeśli korzystasz z jakiegoś "obcego" programu w danym środowisku, to usuwanie owego środowiska może, ale nie musi chcieć usunąć taki program.
W sumie, jeśli chcesz jedynie zobaczyć jak się inne środowisko sprawuje, to polecałbym liveCD. Same programy wchodzące w skład innego środowiska oczywiście możesz instalować bez problemu także na stosowanym przez siebie (to pewnie wiesz). Tu już odinstalowanie odbywa się z reguły zupełnie bez bólu.
dawideo
Beginner

No to bawię się z GNOME, małe pytanko jak tu się zmienia ikony? ¦ciągnąłem sobie motyw z gnome look ale jak go zainstalować. Głównie chodzi o coś takiego jak "Centrum sterowania" W KDE. Domyślałam się że będzie to w System->Preferencje->... ale co dalej. Ten GNOME jest troszkę mniej intuicyjny (jak na razie).
rudy666

Post autor: rudy666 »

dawideo napisał
No to bawię się z GNOME, małe pytanko jak tu się zmienia ikony?

tu jest wszystko co trzeba polecam tą lekturę
http://art.gnome.org/faq.php

a co do odinstalowanie jednego ze środowisk to trzeba sie liczyć z tym ze niektóre rzeczy trzeba recznie wywalić (mozna też je zostawić żeby zaśmiecały dysk)
genobis
Beginner

Post autor: genobis »

Ja od siebie dodam, że dobrze mieć dwa środowiska, bo jeśli jedno się w jakiś sposób rozwali (w moim przypadku była to próba upgrade KDE do 4.1, a potem downgrade), to zawsze jest zapasowe ;)
dawideo
Beginner

Mam jeszcze jedno pytanko. Bardziej mi jednak odpowiada KDE. Ale na Gnome look znalazłem bardzo fajne ikonki "black-White 2". Czy jest jakaś możliwość aby je zainstalować pod KDE?
I druga sprawa.
Czy jest jakiś odpowiednik AWM dla KDE, taki który dorównuje mu? A jeśli nie to czy bez problemu mogę go zainstalować na KDE.
pavbaranov
Senior Member

dawideo pisze:Ale na Gnome look znalazłem bardzo fajne ikonki "black-White 2". Czy jest jakaś możliwość aby je zainstalować na KDE.?
Problemem może być, że nie wszystkie programy/aplety będą miały ikony. Możesz - jeśli są - znaleźć odpowiednik np. na kde-look.org, albo po prostu zobaczyć jak wyglądają te ikony pod KDE wybierając odpowiednie ustawienia np. w KControl.
ODPOWIEDZ