pietrzuch pisze:Ja uważam, że jednak nie ważne jak patrząc, ale obiektywnie w Windowsie programista ma nieco bardziej komfortowo, jak już kolega mówił, są narzędzia takie jak Visual C++, czy produkty Borlanda.
Pisaliśmy też, że pod Linuksem jest wiele innych narzędzi. Akurat taki mi się przykład nasunął:
http://blog.mocna-kawa.com/2008/06/19/p ... de-plakal/ (żeby było śmieszne, autor migruje na MacOS X, bo Linuksa z różnych powodów nie trawi]Jako młody programista raczej nie znający dobrze tych produktów uważam, że programowanie obiektowe, nawet z poziomu zwykłej Anjuty czy Dev-c++ jest o wiele wygodniejsze niż zwykłe, a co dopiero w tak potężnych narzędziach jak one.[/quote]
O programowaniu zorientowanym obiektowo można powiedzieć wiele dobrych rzeczy, ale akurat z przymiotnikami typu "wygodniejsze", itd. byłbym ostrożny. Wszystko zależy od zastosowań. Btw, to "zwykłe" nazywa się
proceduralne.
pietrzuch pisze:Co do zarobku to zarówno w Linuksie jak i w Windowsie moim zdaniem coś się znajdzie. Fakt w Windowsie więcej ofert, ale jak ktoś będzie szukał to znajdzie i dla Linuksa. W ogóle moim zdaniem potrzebna jest umiejętność programowania pod wieloma systemami.
Piszesz frazesy (to o tym programowaniu pod wieloma systemami), ale jakbyś uważnie czytał wątek i wymieniane przykłady to byś widział, że często podkreślane było, że system operacyjny często ma drugorzędne znaczenie. Bo należy pisać tak, by oprogramowanie było możliwie przenośne.
pietrzuch pisze:PS Min. dlatego, że właśnie WinApi jest nie przenośne to ja bym wybrał OpenGL. ]
OpenGL jako zamiennik WinAPI :-P ? Zgaduję, że tam powinno, zamiast WinAPI, pisać coś o DirectX ;-) ? Na temat multimediów i gier nie rozmawialiśmy (tutaj, siłą rzeczy, Linux jest w nieco gorszym położeniu).