Serwer dhcp, nie przydziela adresu
Serwer dhcp, nie przydziela adresu
Witam,
Mam problem.
Wczoraj zainstalowałem Debiana 4.0 Etch (1 Płytka DVD).
Już na samym początku wyrzuciło komunikat że nie wykryto serwera dhcp. Mam modem kablowy z multimedii oraz kartę realtek RTL8168/8111.
Próbowałem to wszystko naprostować już po instalacji systemu, jednak problem jest bardzo dziwny.
1) System widzi moduł r81... coś tam (to na pewno jest karta sieciowa).
2) po podaniu polecenia ifconfig widzi normalnie kartę jako eth0 (brak ip).
Wchodzę do resolv.conf, a tam pusto jedynie komunikat że wygenerowane przez Network Manager. Dopisałem 2 serwery z tp'sy i daję dhclient eth0. i nic. jak nie było adresu tak nie ma. Bardzo dziwna sprawa. Proszę o pomoc.
P.s
To nie wina multimedii czy modemu, bo pod Windows wszystko śmiga.
Mam problem.
Wczoraj zainstalowałem Debiana 4.0 Etch (1 Płytka DVD).
Już na samym początku wyrzuciło komunikat że nie wykryto serwera dhcp. Mam modem kablowy z multimedii oraz kartę realtek RTL8168/8111.
Próbowałem to wszystko naprostować już po instalacji systemu, jednak problem jest bardzo dziwny.
1) System widzi moduł r81... coś tam (to na pewno jest karta sieciowa).
2) po podaniu polecenia ifconfig widzi normalnie kartę jako eth0 (brak ip).
Wchodzę do resolv.conf, a tam pusto jedynie komunikat że wygenerowane przez Network Manager. Dopisałem 2 serwery z tp'sy i daję dhclient eth0. i nic. jak nie było adresu tak nie ma. Bardzo dziwna sprawa. Proszę o pomoc.
P.s
To nie wina multimedii czy modemu, bo pod Windows wszystko śmiga.
Wklej zawartość Interesuje mnie komunikat dopisywany przez system, nie Twoje dopiski. Najlepiej zrestartuj system i wklej zawartość pliku.
Kod: Zaznacz cały
cat /etc/resolv.conf
fnmirk,
zawartość resolvera to:
dodam jeszcze, że dioda w karcie sieciowej oraz dioda w modemie nie "mrygają", a powinny chociażby przy głupim poleceniu dhclient eth0.
pozdrawiam
czildren
zawartość resolvera to:
#generated by Network Manager. do not edit!
pozdrawiam
czildren
/etc/network/interfaces
allow-hotplug eht0
iface eth0 inet dhcp
gorson, niestety nie działa.allow-hotplug eht0
iface eth0 inet dhcp
Najdziwniejsze(jak żyję nigdy się z tym dotąd nie spotkałem) że nie mruga kontrolka przepływu danych w karcie sieciowej, a powinna chociażby przy dhclient eth0.
Normalnie system widzi kartę jako interfejs eth0. Jednak nie pobiera adresu ip od dostawcy. Zero jakiegokolwiek ruchu przychodzącego/wychodzącego na urządzeniu. Bardzo dziwne.
na modemie masz wąłczone przydzielanie dynamiczne adreów ip komputerom podpiętym pod ten modem?
jesli tam masz to muszisz to tak skonfigurowac na kliencie (czyli kompie z debianem)
jesli tam masz to muszisz to tak skonfigurowac na kliencie (czyli kompie z debianem)
auto eht0
iface eth0 inet dhcp
dzięki chłopaki za zainteresowanie ;-)
[/quote]
[ Dodano: 2008-08-28, 20:36 ]
Yampress,
niestety podany przez ciebie kod niczego nie zmienił.
Najciekawsze jest że normalnie nic nie mruga, jakby karta w ogóle nie pracowała.
Już przy samej instalacji system niby nie wywalił komunikatu że nie znaleziono karty sieciowej , a jedynie że serwer dhcp nie odpowiada.
[ Dodano: 2008-08-28, 20:38 ]
jednak przy inicjalizacji systemu wykryłem komunikat:
tak. zaraz sprawdzę czy działana modemie masz wąłczone przydzielanie dynamiczne adreów ip komputerom podpiętym pod ten modem?
[/quote]
[ Dodano: 2008-08-28, 20:36 ]
Yampress,
niestety podany przez ciebie kod niczego nie zmienił.
Najciekawsze jest że normalnie nic nie mruga, jakby karta w ogóle nie pracowała.
Już przy samej instalacji system niby nie wywalił komunikatu że nie znaleziono karty sieciowej , a jedynie że serwer dhcp nie odpowiada.
[ Dodano: 2008-08-28, 20:38 ]
jednak przy inicjalizacji systemu wykryłem komunikat:
FATAL: Error inserting i8xx_tco no such device
Jako root wydaj polecenie wklej wynik.
I jeszcze wynik polecenia:
ifconfig
I jeszcze wynik polecenia:
dpkg -l | grep dhcp