ładowanie np. KDE bez podpiętego monitora - jak?
Witam
Mam w domu serwer na Debianie. Działa na nim samba, rtorrent i TS. Wszystko chodzi z konsoli bo nie ma środowiska. Gdy zainstaluje np. KDE, lub xfce to wszystko chodzi dobrze przy podpiętym monitorze, ładuję się wszystko ładnie, natomiast gdy wypnę monitor i włączę komputer do komputer piknie parę razy i ładuje samą konsolę. Moje pytanie jest jak zrobić żeby przy wyłączonym monitorze ładowało się np. KDE. Wszystko robiłem wg poradnika kaki no i chodzi do póki kiedy nie wypnę monitora.
Mam w domu serwer na Debianie. Działa na nim samba, rtorrent i TS. Wszystko chodzi z konsoli bo nie ma środowiska. Gdy zainstaluje np. KDE, lub xfce to wszystko chodzi dobrze przy podpiętym monitorze, ładuję się wszystko ładnie, natomiast gdy wypnę monitor i włączę komputer do komputer piknie parę razy i ładuje samą konsolę. Moje pytanie jest jak zrobić żeby przy wyłączonym monitorze ładowało się np. KDE. Wszystko robiłem wg poradnika kaki no i chodzi do póki kiedy nie wypnę monitora.
Wydaje mi sie ze Xorg wykrywa przy starcie typ moniotra, dlatego pliczek konfiguracyjny jest bardzo ubogi na dzien dzisiejszy. Moze dobrym rozwiazanie bylo by ustawic na stale ustawienia i wtedy by normlanie ruszal. Co do rozwiniecia jestem za cienki, wiec moze ktos inny ma jakies bardziej tresciwe rozwiazanie.
Ps. opis jak nadpisac pliczek konfiguracyjny znajdziesz gdzies na forum
Ps. opis jak nadpisac pliczek konfiguracyjny znajdziesz gdzies na forum
A jeśli chodzi o ten problem, to używam gnome i też mam taki problem, a wręcz kiedyś kazał za każdym razem konfigurować xorga, ale wystarczyło by system wystartował wraz z monitorem, choć problem chyba polega nie na niepodpiętym monitorze, a na tym, że nie zalogowałem się w jakimś czasie.
Pozdrawiam
Pozdrawiam