Prawa dost

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
don_rafito

Prawa dostępu ntfs-3g, pobieranie pakietów np. w kafejce

Post autor: don_rafito »

1. Pobrałem z packages.debian.org ntfs-3g wraz z zależnościami. Zaznaczam, że wszelkie oprogramowanie z internetu pobieram, albo w kafejce, albo w innych miejscach, gdyż w domu mam zbyt wolne łącze (przez tel. komórkowy) i nie mam w repozytorium pakietów pochodzących m. in. z w/w strony.
Po zainstalowaniu wydałem komendę:

Kod: Zaznacz cały

ntfs-3g /dev/hda1 /mnt/winda
po czym wyskoczyło mi:

WARNING: Deficient Linux kernel detected. Some driver features are
         not available (swap file on NTFS, boot from NTFS by LILO), and
         unmount is not safe unless it's made sure the ntfs-3g process
         naturally terminates after calling 'umount'. If you wish this
         message to disappear then you should upgrade to at least kernel
         version 2.6.20, or request help from your distribution to fix
         the kernel problem. The below web page has more information:
         [url]http://ntfs-3g.org/support.html#fuse26[/url]
Czy to znaczy, że z moim jądrem coś nie tak?
Za to jak montuję dysk z Windowsem poprzez:

mount -r -t ntfs /dev/hda1 /mnt/winda 
nie mogę go otworzyć, bo nie mam praw dostępu. Natomiast z poziomu administratora nie mogę zmienić praw do katalogu "winda" bo jest on tylko do odczytu.
2. Czy istnieje jakiś sposób, aby pobierać pakiety, nie będące w repozytorium (tak jak w moim przypadku), np. ze strony: packages.debian.org, wraz z zależnościami, nie skacząc po wszystkich linkach (zależności, też mają jakieś zależności i czasami żeby to wszystko pobrać, trzeba się nieźle naklikać)?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
grucha
Beginner

Post autor: grucha »

don_rafito pisze:nie mogę go otworzyć, bo nie mam praw dostępu. Natomiast z poziomu administatora nie mogę zmienić praw do katalogu "winda" po jest on tylko do odczytu.
Montujesz partycję w trybie "tylko do odczytu" [opcja -r]. Przeczytaj dokładnie manuala do mount i zamontuj tak chcesz. Wcześniej odpowiednio modyfikując plik "/etc/fstab". Wszystkie potrzebne informacje znajdziesz we wspomnianym manualu.

Co do komunikatu - informuje Cię o tym, że niektóre funkcje sterownika np. swap na NTFS są niedostępne w twojej wersji kernela. Jak chcesz z nich korzystać musisz wyposażyć się w 2.6.20 lub nowszy.
don_rafito

Post autor: don_rafito »

Dzięki, uspokoiłeś mnie.

Co do tego "-r" dałem zamiast niego "-w" reszta bez zmian. Dalej nie mam praw dostępu do "winda", i nadal nie mogę ich zmienić jako administrator.

[ Dodano: 2008-09-02, 16:17 ]
Próbowałem też z innymi parametrami, ale schemat się powtarza, nie migę wejść do katalogu "winda", a jako administrator nie mogę zmienić praw bo jest on tylko do dczytu.
ODPOWIEDZ