Nie wykryto dysku podczas instalacji

Pomoc dotycząca instalacji systemu
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

Zdarza się. IMO - masz do wyboru albo Ubuntu (nie napisałeś która wersja, można byłoby sprawdzić jaki ma kernel), albo Siduksa (tu obecnie jest 2.25-4 oraz są dostępne dla core2duo rc3 dla 2.26), jeśli chcesz być bliżej Debiana. Zresztą spróbuj tego sposobu instalacji, którą opisałeś przy okazji Ubuntu. Może zadziała.
kamek

Post autor: kamek »

o właśnie też tak teraz robiłem. Odpalałem expert instalation z opcją irqpoll. Ubuntowate mnie skutecznie do siebie zraziły. Jak już wszystko skonfigurowałem tak jak chciałem zrestartowałem komputer i co się okazało? ¯e mojemu kubuntu nie podoba się hasło admina ;| Po prostu stwierdził, że jest niepoprawne. Stwierdziłem, że do ubunciaków nie wrócę ;/
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Zacznij instalację od wyłączenia komputera. Najlepiej wyjmując na kilka minut wtyczkę z sieci odepnij wszystkie zewnętrzne urządzenia jak kamera, pendrive itp.
I dopiero wtedy podejmij się próby instalacji.

Podaj jaki masz napęd DVD/CD. Podaj jeszcze jaka jest dostępna wersja kernela na płytce instalacyjnej.
Wejdź na płytce instalacyjnej do katalogu: /pool/main/l/linux-2.6/
kamek

Post autor: kamek »

to raczej nie jest problem w kamerce itp. Jakiś czas temu wymieniałem trochę części z komputera. Podłączyłem wszystko i śmigało. Potem zniszczeniu uległ mój dysk twarty (WD Caviar 80GB na ATA133). Kupiłem nowy WD Caviar 250GB SATA300 i się wszystko zaczęło ;/

Napęd DVD mam jakiegoś LG jeszcze na ATA, bo został ze starego komputera
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

[quote="kamek"]¯e mojemu kubuntu nie podoba się hasło admina ]
Bo we wszystkich liveCD jest to kompletnie pokopane. Instaluj jak leci, a potem dopiero stwórz konto roota.
A przy okazji - tutaj: http://wiki.debian.org/DebianInstaller/FAQ masz nieco ciekawych informacji.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

kamek pisze:to raczej nie jest problem w kamerce itp.
¬le mnie zrozumiałeś.

Mnie chodzi o to abyś nie miał podpiętych żadnych urządzeń do komputera, które mogą wymagać dodatkowej instalacji np.: sterowników itp.

A czy w BIOSie wszystko jest ustawione poprawnie?
hatam

Post autor: hatam »

miałem ten sam problem z dyskiem, przypadkiem udało mi się znaleźć rozwiązanie problemu

po uruchomieniu instalatora wchodzimy w pomoc i dopisujemy do opcji instalatora (tak to sie chyba nazywa :P )

Kod: Zaznacz cały

install acpi=off generic all_generic_ide=1
jeżeli chcemy odpalić LiveCd to:

Kod: Zaznacz cały

acpi=off generic all_generic_ide=1
sprawdzone podczas instalacji Lennego i Ubuntu 8.04
Rozwiązanie znalezione na kmuto.jp

P.S. pewnie się to już pojawiło na forum ale coś znaleźć nie mogłem, mam nadzieję że komuś się to przyda.
ODPOWIEDZ