Google Chrome
Zainstalowalem
Przy pierwszym starcie program "wykradl"/zaimportowal zakladki i hasla
Brak Adblocka
Na onecie odtwarza teledyski i reklamy - nie wyswietla tego zegarka i kalendarzyka po prawej.
Na ITVP mozna zapomniec o ogladaniu czegokolwiek
Pomecze ja jeszcze ze 3 dni - ale bez dodatkow/wtyczek ma u mnie marne szanse.
Edit: dopiero teraz dotarlo do mnie ze Chrome jest na licencji BSD i kod jest juz dostepny
Przy pierwszym starcie program "wykradl"/zaimportowal zakladki i hasla
Brak Adblocka
Na onecie odtwarza teledyski i reklamy - nie wyswietla tego zegarka i kalendarzyka po prawej.
Na ITVP mozna zapomniec o ogladaniu czegokolwiek
Pomecze ja jeszcze ze 3 dni - ale bez dodatkow/wtyczek ma u mnie marne szanse.
Edit: dopiero teraz dotarlo do mnie ze Chrome jest na licencji BSD i kod jest juz dostepny
Na mnie również przeglądarka robi wrażenie, szczególnie wydajność JS dzięki V8 oraz to, że każdy tab to osobny proces. Chłopaki z Mozilli ostatnio się chwalili TraceMonkey, a teraz proszę... Jak znam życie Opera też coś podobnego wkrótce wymyśli, a IE jak zwykle zostanie w tyle ;-) Generalnie V8 ma być do użycia także poza Chromem.
Firefoksa/Iceweasela raczej nie porzucę. Trochę ze względu na swoje wtyczki i przyzwyczajenia, trochę dla tego, że nie widzę powodu: na stabilność aż tak nie narzekam (zresztą nie korzystam na tyle z aplikacji webowych by to miało dla mnie krytyczne znaczenie), kompilator JIT dla JS będzie, no i przede wszystkim wierzę, że najlepsze rozwiązania i tak się rozpowszechnią
Co nie zmienia faktu, że Chrome na pewno będzie dla wielu osób atrakcyjną propozycją. Z wtyczkami też nie przesądzałbym sprawy, nie wiem, czy już jest możliwość ich pisania/uruchamiania, ale jeśli tak, to na pewno szybko powstaną i to w dużej ilości.
Firefoksa/Iceweasela raczej nie porzucę. Trochę ze względu na swoje wtyczki i przyzwyczajenia, trochę dla tego, że nie widzę powodu: na stabilność aż tak nie narzekam (zresztą nie korzystam na tyle z aplikacji webowych by to miało dla mnie krytyczne znaczenie), kompilator JIT dla JS będzie, no i przede wszystkim wierzę, że najlepsze rozwiązania i tak się rozpowszechnią
Co nie zmienia faktu, że Chrome na pewno będzie dla wielu osób atrakcyjną propozycją. Z wtyczkami też nie przesądzałbym sprawy, nie wiem, czy już jest możliwość ich pisania/uruchamiania, ale jeśli tak, to na pewno szybko powstaną i to w dużej ilości.
A próbował ktoś zbudować wersję dla linuxa?
http://dev.chromium.org/developers/how- ... ions-linux
Ja właśnie ciągnę źródła - 437 MB
http://dev.chromium.org/developers/how- ... ions-linux
Ja właśnie ciągnę źródła - 437 MB
Trochę nieświeża ta Twoja sensacja ;-) Tym bardziej, że z licencji GC nic nie wynika tak naprawdę. Przynajmniej nic, czego dotąd i tak nie robili (np. indeksowanie i cache'owanie stron).qbsiu pisze:A ja polecam najpierw przeczytać licencję tego... :-x
imho właśnie poprawiają licencję.. Może w najbliższym czasie ukaże się po polsku.
Pozdrawiam!
Aha - "imho" oznacza "moim skromnym zdaniem".