nvidia i nowe j

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
broker88

nvidia i nowe jądro - system zawiesza się - Lenny

Post autor: broker88 »

Witam.
Korzystam z Debiana Lenny i mam problem z jego dzialaniem na nowych jadrach (tych z repozytoriow). Mianowicie jesli dzialam na jadrze 2.6.18 z wersji Etch nie mam problemu z uzywaniem systemu. Problem pojawia sie gdy wrzucilem jadro, zainstalowalem najnowsze sterowniki nvidia i niestety po uruchomieniu systemu w roznych odstepach zawiesza sie tak ze nie mozna nic zrobic. Trzeba go wylaczyc przyciskiem. Czym to moze byc dokladnie spowodowane? Dodam tylko ze na jadrze 2.6.18 mam zainstalowane takie same sterowniki do nvidii i ten sam config xorg. A moze to nie jest zwiazane z Xami? Chociaz jak dzialam tylko w konsoli to jest wszystko dobrze, wiec podejrzewam ze jednak cos z Xami.
Moj sprzet to laptop Asus F5M
Procek: Turion 64 2.2GHz
Grafika: GeForce Go 6100
Ram: 2GB
Bardzo prosze o jakas pomoc.
Z gory dziekuje i pozdrawiam.
Marcin
Diabelko

Post autor: Diabelko »

Możliwe że jajo ma lekki konflikt z Xorg (albo za nowe jajo albo brakuje łatki i można gdybać do końca) i jakie to jajo 2.6.26 czy 2.6.25?
Nie wiem co mówi u ciebie konsola bo wielka szkoda ;-)
broker88

Post autor: broker88 »

dzieje sie to i z jadrem 2.6.25 i 2.6.26 a w logach nic nie ma takze trudno cos wiecej mi napisac. moze ktos spotkal sie z podobnym problemem?
Diabelko

coś mi się zdaje ze nie do końca jest dopracowane te 2.6.26 bo sam mam problem by zainstalować nvidie :-/
Dar$uMa

Post autor: Dar$uMa »

Witam, chciałem powiedzieć, że mam podobny problem. Wcześniej instalowane systemy: Fedora, Suse, Debian chodziły normalnie, ale teraz chciałem zainstalować Debiana od początku i pomimo, że instalacja powiodła się, nie mogę korzystać z systemu ze względu na kolorowe migająco-denerwujące paski. Udało mi się zainstalować Suse ale nie widziałem kursora myszki, zresztą chciałem wrócić do Debiana. Czy możecie podpowiedzieć mi czy szukam rozwiązania w dobrym kierunku, czy ma to związek z kernelem? wszystkie wersje, które instalowałem, są świeże.
Diabelko

hej Dar$uMa :mrgreen:
miałem ten sam problem w SUSE, nie widziało myszki (ale ona jest, tylko trzeba ją dostrzec po omacku i działać) wydawało mi się że tylko ja miałem ten problem, ale go rozwiązałem prosto.
How-to nvidia do Suse + dodanie do repozytorium, listy odpowiedzialnej na sterowniki z nvidia.com (jest pakiet niezbędny do instalacji sterowników), i działanie z trybu tekstowego na instalacje (rozwiązanie do SUSE znajdziesz w forum suse) i zrobiłem tą samą metodą co w Debianie.

A teraz w Debianie, to samo miałem co ty a nawet gorzej, grafika zamierała w miejscu bez przyczyny (zero reakcji z ruchów myszki bądź klawiszami resetu X'sów), a miałem nie wiele czasu na działanie, liczyła się każda sekunda. Pomagał tylko reset
Monitor Samsung SynMaster 713N + Galaxy GF7300 GT (128mb) miałem niezłą wojnę , męczyłem się z modeline i ręczną konfiguracją xorga (obszedłem to w prosty sposób) - nagrałem na płytkę instalator nVidia i po starcie X'sów szybko przekopiowałem na Desktop + szybkie wyłączenie X'sów i instalacja i po problemie. Zero sygnałów o bubu z grafiki i tak samo postąpiłem w SUSE.
U ciebie będzie podobnie ale zalecam to zrobić w shellu bez grafiki. Przekopiować instalator na desktop lub do folderu i zainstalować sterownik (bądź jeśli masz dostęp do internetu to przez wgeta ściągnąć sterownik).
Męczyłem się z tydzień czasu, sam doszedłem jak to rozwiązać ale do dziś nie znam przyczyny dlaczego miałem krzaczki.
ODPOWIEDZ