Odpowiednik Supermemo
W Gnome oraz na mojej nietypowej klawiaturze zadziałała kombinacja Ctrl+Alt+F12,
ale po prawej stronie, oraz wyłączeniu i ponownym uruchomieniu SM.
Wtedy pojawia się druga opcja w poziomie (Podstawowy). Jak ją uruchomisz pojawia się trzeci poziom (Zaawansowany).
Powrót File => Level => Beginner.
Pozdrawiam
sj65
ale po prawej stronie, oraz wyłączeniu i ponownym uruchomieniu SM.
Wtedy pojawia się druga opcja w poziomie (Podstawowy). Jak ją uruchomisz pojawia się trzeci poziom (Zaawansowany).
Powrót File => Level => Beginner.
Pozdrawiam
sj65
Nieśmiało pozwolę sobie zabrać głos w dyskusji.
Na wstępie jednak chciałem się przywitać. Pozdrawiam wszystkich.
Masz dwie drogi:
1/ ¦ciągnij darmową wersję SM 98 z Internetu i korzystaj ze zbioru wyrażeń dostarczonych z komercyjnym SM
2/ Zmień konfigurację w pliku SM. Jeśli dobrze pamiętam świeżo zainstalowane SM Basic English otwiera automatycznie właśnie zbiór basic english. Znajdź ten katalog, gdzieś wewnątrz powinien być plik ks.ini który Cię interesuje. Wewnątrz odszukaj sekcję
Z racji faktu, że piszę z głowy dalej musisz sam poeksperymentować (po prostu nie pamiętam) Interesują cię dwa wpisy "Mode" oraz "Level" poeksperymentuj z ich wartościami w przedziale 0-5.
Na wstępie jednak chciałem się przywitać. Pozdrawiam wszystkich.
Masz dwie drogi:
1/ ¦ciągnij darmową wersję SM 98 z Internetu i korzystaj ze zbioru wyrażeń dostarczonych z komercyjnym SM
2/ Zmień konfigurację w pliku SM. Jeśli dobrze pamiętam świeżo zainstalowane SM Basic English otwiera automatycznie właśnie zbiór basic english. Znajdź ten katalog, gdzieś wewnątrz powinien być plik ks.ini który Cię interesuje. Wewnątrz odszukaj sekcję
Kod: Zaznacz cały
[Access]
Mode=2
Edit On Click=1
Activate on mouse move=1
Level=2
Hide Navigation=0
Hide Level=0
Compile Lexicon=1
sj65, Twój sposób niestety nie działa w KDE.
przełącza program w tryb podstawowy, a
w tryb zaawansowany.
Pierwszy post na forum i od razu trafienie. Gratuluję :-)RGR pisze:Nieśmiało pozwolę sobie zabrać głos w dyskusji
Interesują cię dwa wpisy "Mode" oraz "Level" poeksperymentuj z ich wartościami w przedziale 0-5
Mode=1
Mode=2
Level=2
Przyłączam się do pytania. Super Memo wcześniej (trudno mi powiedzieć kiedy- parę miesięcy temu) ładnie działało z dźwiękiem. £adnie działało bez żadnego kombinowania, w ustawieniach defaultowych (zarówno SM jak i wine) Teraz zainstalowałem i objawy dokładnie takie jak opisane powyżej. Mówi pół słowa i zwis aplikacji. (efekt zaobserwowany zarówno na wersji etch 32-bit jaki lenny 32 i 64 bit na różnych komputerach, wine z repo, SM oryginalny Advanced English Proficiency, próbowałem w wine przestawiać z ALSy na OSS - bez zmian, środowisko Gnome - pod KDE nie sprawdzałem).rob.cioo pisze:elo.
Pobrałem sobie SuperMemo zainstalowałem, nic się nie działo i teraz tak:
Uruchamiam i nie ma dźwięku. Odpalam program, wchodzę i wybieram poziom nauczania. Czyta mi pierwsze słówko (nie do końca bo w połowie wychacza mi dźwięk) i zawiesza program. O co chodzi?
Dla osób zainteresowanych wyeksportowaniem kursów SuperMemo do Mnemosyne polecam ten skrypt. Przetestowany i działa.
Skoro temat został odświeżony.
Zamiast używać programów pod Wine, jak również programów komercyjnych nota bene sam kiedyś zakupiłem "Prof. Henry".
Do nauki języków polecę doskonałą wieloplatformową aplikację o dźwięcznej nazwie Anki. Używam jej od kilku miesięcy.
Jest programem dla początkującego wtedy tak jak ja samemu można tworzyć bazę danych (talię) zgodnie z rytmem nauki na kursie, lub dla zaawansowanych korzystać z udostępnionych baz.
Prosta korzysta z jednego z wcześniejszych algorytmów SM.
Pozwala na naukę wymowy, pisania, zwrotów itd.
Jest to doskonała alternatywa dla programów komercyjnych.
Pozdrawiam
Zamiast używać programów pod Wine, jak również programów komercyjnych nota bene sam kiedyś zakupiłem "Prof. Henry".
Do nauki języków polecę doskonałą wieloplatformową aplikację o dźwięcznej nazwie Anki. Używam jej od kilku miesięcy.
Jest programem dla początkującego wtedy tak jak ja samemu można tworzyć bazę danych (talię) zgodnie z rytmem nauki na kursie, lub dla zaawansowanych korzystać z udostępnionych baz.
Prosta korzysta z jednego z wcześniejszych algorytmów SM.
Pozwala na naukę wymowy, pisania, zwrotów itd.
Jest to doskonała alternatywa dla programów komercyjnych.
Pozdrawiam