Tam jest mała litera L i znak który na klawiaturze jest oznaczony jako dwie pionowe kreski nad znakiem Backslash ,,\''.Tordek pisze:jest znak, co to za znak?
[+] wlan PRO/Wireless 3945ABG
Wielkie dzięki
A jest możliwość zrobienia tego nie przez kabel?
Np. pobrać tego wicd jakoś pod Windows i potem go jakoś zainstalować z dysku?
[Dodano: 2008-09-20, 22:58]
A jest możliwość zrobienia tego nie przez kabel?
[Dodano: 2008-09-20, 22:58]
Wiem o który chodzi, występuje akurat u mnie gdzie indziej (miedzy lewym altem a spacja), niemniej jednak nie wiem czemu na Windowsie wyświetla mi się tak samo jak |, na Linuksie wyświetla mi zupełnie coś innego.fnmirk pisze:Tam jest mała litera L i znak który na klawiaturze jest oznaczony jako dwie pionowe kreski nad znakiem Backslash ,,\''.Tordek pisze:jest znak, co to za znak?
-
- Senior Member
Jest. Pod Windows otwierasz adres: http://www.debian.org/distrib/packages#search_packagesTordek pisze:A jest możliwość zrobienia tego nie przez kabel?
Jako słowo kluczowe wpisujesz wicd i wybierasz dystrybucję, którą masz, a następnie ściągasz pod windowsem wszystkie pliki, które Ci się pokażą jako zależne. To działa z każdym programem, który jest w repozytorium. Np. z innym programem do obsługi wifi, takim jak KNetworkManager
W przypadku wicd otwierasz: http://apt.wicd.net/dists/debian/extras ... 6/Packages
Znajdusze sekcję "depends"
¦ciągasz z: https://sourceforge.net/project/showfil ... _id=229460
paczkę deb. ¦ciągasz te programy, które znalazłeź w "depends" w pliku podanym wcześniej (szukasz ich dalej przez debian.org/distrib/packages, następnie wszystko przenosisz na linuksa do jakiegokolwiek katalogu i wydajesz polecenie:
Kod: Zaznacz cały
# dpkg -i *.deb
Nie wiem czemu, ale nic mi nie wynajduje, nawet jesli nie wybiorę dystrybucji...pavbaranov pisze: Jest. Pod Windows otwierasz adres: http://www.debian.org/distrib/packages#search_packages
Jako słowo kluczowe wpisujesz wicd i wybierasz dystrybucję, którą masz, a następnie ściągasz pod windowsem wszystkie pliki, które Ci się pokażą jako zależne.
Kod: Zaznacz cały
Depends: python, python-gtk2, python-dbus | python2.4-dbus, wpasupplicant, python-glade2, wireless-tools
paczke deb z linka sciągnolem bez problemu ;p
-
- Senior Member
Wicd nie ma w oficjalnych repozytoriach. Masz podany inny link. Linka (w apcie) podał CiTordek pisze:Nie wiem czemu, ale nic mi nie wynajduje, nawet jesli nie wybiorę dystrybucji...
fnmirkTordek pisze:te programy mam wyszukac w tym drugim linku ?
Te programy sprawdź, czy masz w systemie, czy nie. Obojętnie czego użyjesz.
Niestety wicd nie podaje, które ich wersje chce. "Python" oczywiście, że znajdzie Ci bez liku programów, albowiem wiele z nich ma to w nazwie, co wskazuje, że jest jakimś programem, rozszerzeniem itp. działającym w tym języku. Ciebie interesuje "goły" python, czyli język. Obecna, najnowsza wersja dostępna na Debiana to 2.5. Wyszukaj python2.5 albo 2.4 i ściągnij to. Prawdopodobnie pythona masz na płycie instalacyjnej. Sprawdź, może stamtąd będziesz mógł zainstalować.
Szczerze powiedziawszy, nie wiem co i jak szukasz.wpasupplicant znalazłem jedynie do GNOME'a ,
Wynik wyszukiwania wpasupplicant we wszystkich, wspieranych, dystrybucjach.
Aha, nie zdziw się, że niektóre wersje programów będą żądały jakichś innych zależności
W sumie, jeśli nie masz podłączenia do netu na komputerze, to najlepiej ściągnąć pełne obrazy DVD (bodaj 4) wypalić pod Windowsem. Dodać do apta i wykorzystywać je jako repozytorium lokalne. W dalszym ciągu nie będziesz miał np. wicd, bo tego tu nie ma, ale większość programów będziesz mieć, a nadto rozwiąże to problem z zależnościami, bo wszystkie menedżery jak APT i aptopochodne (wajig, aptitude, synaptic) rozwiązują problemy z zależnościami. Nawet instalując paczkę wicd przez KPackage winieneś dostać info, że nie może zostać zainstalowana bo ma niespełnione zależności. Wówczas trzeba je doinstalować "ręcznie".
Bardzo was przepraszam za zamieszanie, ale w związku z dużymi problemami postanowiłem najpierw zainstalować sobie Mandrive, myślę że może po jakimś czasie, kiedy choć trochę zrozumiem linuksa będę mógł sobie wybrać inny system np. Debiana. Przepraszam za to całe zamieszanie i jeszcze raz dziękuję za waszą pomoc.
pozdrawiam,
Tordek.
pozdrawiam,
Tordek.
-
- Senior Member
Tordek - żadne zamieszanie, tylko...Tordek pisze:Bardzo was przepraszam za zamieszanie, ale w związku z dużymi problemami postanowiłem najpierw zainstalować sobie Mandrive, myślę że może po jakimś czasie, kiedy choć trochę zrozumiem linuksa będę mógł sobie wybrać inny system np. Debiana. Przepraszam za to całe zamieszanie i jeszcze raz dziękuję za waszą pomoc.
1. Nie instaluj żadnego linuksa. Szczególnie Mandrivy Free, bo będziesz miał dokładnie (prawdopodobnie) te same problemy.
2. ¦ciągnij jakąś wersję liveCD z możliwością instalacji. Najlepiej ze 2-3 różne dystrybucje. Jeśli Mandrivę, to One, bo na dysku masz dużo więcej sterowników itd., których nie ma Mandriva Free. Wypróbuj jeszcze wspomniane Ubuntu (czy jeśli wolisz KDE, to Kubuntu), Linux Minta. Możesz jeszcze spróbować OpenSuse (uwaga, ma dość duże wymagania sprzętowe). Jeśli chcesz być blisko Debiana, to Siduksa, choć ten może także nie rozwiązać Twoich problemów ze sprzętem, choć sterowniki do Twojej karty chyba są na płycie. Możesz to sprawdzić. Podobnie pochodną Debiana jest MEPIS, łatwy w użytkowaniu i dość intuicyjny, niestety oparty już na nieco starszych paczkach (mniej więcej odpowiada Etchowi).
A oprócz Mandrivy, jest jeszcze jakby na niej oparty PCLinuxOS, także zawierający większą ilość niewolnego oprogramowania od Mandrivy.
3. Wybierz tę dystrybucję, która w sposób najdoskonalszy spełnia Twoje wymagania. Także, co do łatwej konfiguracji (w zasadzie wszystkie podane wyżej to zapewniają, choć każda ma nieco inne, właściwe sobie rozwiązania).
4. Na stronach tych dystrybucji, w jakimś wiki, być może znajdziesz rozwiązania sprzętowe, które ułatwią Ci konfigurację. Nie stroń od nich, bo są zwykle wielce użyteczne.
Generalnie - powodzenia.