Postanowiłem zamontować sobie Ramdisk w Debianie i używać go to odpalania plików PHP, niestety wszystko działa ale wydajność jest po prostu słaba. Przetwarzanie pliku ani dostęp do niego nie jest ani trochę mniejszy niż w przypadku HDD chociaż powinien być o wiele większy. Używałem standardowej techniki.
Nieśmiało zapytam: Czy folder /var/www/testing jest Twój?
Wydaje mi się że po zamontownaiu uprawnienia posiada root,
ale nie wiem czy także w tym przypadku?
Jeżeli jest jak przypuszczam to jako użytkownik możesz nie mieć dostępu.
Testowalem za pomocą polecenie dd gdzie plikiem źródłowym był 10MB plik tekstowy. Jade na Debian 4.0 Etch. Przy testowaniu ramdysk był o około 40% mniej wydajny niz dysk.
Co zabawne tmpfs dziala z prawidłowa wydajnością, natiomiast ramdisk nie. Dziwi mnie to bardzo no ale cóż..
Dysk Hitachi SCSI, w obrębie zamontowanego urządzenia za pomoca polecenia dd kopiuje dane z pliku 10MB do pliku pustego, dd ma tą zaletę ze pokazuje jaka była średnia prędkość przesyłu danych. Na tej podstawie określam jaka jest wydajność danego urządzenia, a co najważniejsze które z nich radzi sobie lepiej z powierzonym zadaniem.
A jaki masz bufor w tym dysku? Może spróbuj skopiować coś większego niż bufor dysku i sprawdź wtedy efekt. I jakie są to rzędy wielkości (czasu kopiowania, wielkość transferu)?
Bufor to 8MB, jak wróce z pracy przetestuje to troszke inaczej, zrobie 1000 requestow i sprawdze czy aby napewno on uzywa pamieci (jezeli idzie pamiec, to dysk nie powinien pracowac). Procesor sobie pracuje, nie jest obciazany