D
Długa instalacja Sarge
Witam.
Używałem trochę Mandrivy ale zachciało mi się Debiana.
Mam takie pytanie: w czasie instalacji koło godziny bada mi dyski przed partycjonowaniem, a po wykonaniu partycji i zatwierdzeniu zmian pokazał się tylko niebieski ekran z szarym paskiem na dole. Po 2h wyłączyłem kompa.
Mam Debiana Sarge 3.1 r4 na 4DVD +CD
Dysk SATA II ale podłaczony do zwykłej SATA, WD Caviar 200gb
I czy to ja robię coś źle czy to tyle czasu zajmuje bo można oszaleć ;-)
Dziękuje za odpowiedź i proszę o delikatną bo to mój pierwszy post tutaj :-)
Używałem trochę Mandrivy ale zachciało mi się Debiana.
Mam takie pytanie: w czasie instalacji koło godziny bada mi dyski przed partycjonowaniem, a po wykonaniu partycji i zatwierdzeniu zmian pokazał się tylko niebieski ekran z szarym paskiem na dole. Po 2h wyłączyłem kompa.
Mam Debiana Sarge 3.1 r4 na 4DVD +CD
Dysk SATA II ale podłaczony do zwykłej SATA, WD Caviar 200gb
I czy to ja robię coś źle czy to tyle czasu zajmuje bo można oszaleć ;-)
Dziękuje za odpowiedź i proszę o delikatną bo to mój pierwszy post tutaj :-)
witam, jeśli chcesz zainstalować sarge, to kiedy pojawi Ci się podczas startu z płyty instalacyjnej logo debiana (takie wielkie, czerwone, trudno nie zauważyć ), wklep cuś takiego:
lub
Jeśli już zainstalujesz debiana, skonfiguruj sobie net i nie instaluj xów, tylko w trybie tekstowym zaktualizuj do etch bądź sid. W ten sposób unikniesz wielu problemów.
pzdr
Kod: Zaznacz cały
linux26
wierz mi pomoże.expert26
Jeśli już zainstalujesz debiana, skonfiguruj sobie net i nie instaluj xów, tylko w trybie tekstowym zaktualizuj do etch bądź sid. W ten sposób unikniesz wielu problemów.
pzdr
Kaka zanim zaktualizowałem system do etcha miałem zainstalowanego sarge. W kompie mam cztery dyski na sata II, na jądrze 2.4 sarge nie ma prawa rozpoznać dysków na sata2. Kiedy natomiast wpisałem sobie komendę expert26. wszystkie dyski zostały poprawnie rozpoznane i cała instalka trwała może 10 minut. Nawet rozpoznał mój zestaw wifi zestaw logi, co mnie bardzo zdziwiło i mile zaskoczyło.
Jednakże mimo wszystko - po instalacji sarge, update do etch.
Jednakże mimo wszystko - po instalacji sarge, update do etch.
Zgadzam się, że jądro 2.6 tu nie pomoże, sam to przerabiałem. Mam dysk SATA II na kontrolerze NForce4-4x. Sarge pobrany z ftpa nawet w wersji 3.1 r4 nie chce się zainstalować, instalator zgłasza, że nie może znaleźć dysków. Wpisanie: nie pomaga. Teraz mam zainstalowany Debian 3.1 Sarge dołączony do czasopisma "easy linux" ale jest on mocno zmodyfikowany w stosunku do zwykłego Sarge (ma miedzy innymi Xorg zamiast XFree86 no i pewnie jeszcze kilka ważnych zmian). Teraz dysk SATA mam jako /dev/sda. Jako ciekawostkę powiem, że któraś z wcześniejszych wersji Debiana 3.1 dawała się zainstalować ale widziała mój dysk SATA jako: /dev/hda !!! dziwne nie? No ale miałem problem z grafiką i musiałem zainstalować to "cudo" z gazety.
Kod: Zaznacz cały
linux26
jak dla mnie jest to dosyć dziwne, ponieważ sam instalowałem sarge 31r4 z wykorzystaniem komendy expert26 (niewielka róznica pomiędzy linux26) i bez problemu poszło... Także wątpię aby to działo się róznie na innych komputerach, ale kto wie...
EDIT:
też mam NF4, ale problem może tutaj tkwić w kontrolerze SATA (II i I), który jest wbudowany w mobo, ponieważ zarówno kernel 2.4 jak i 2.6 obsługuje chipset NF4.
EDIT:
też mam NF4, ale problem może tutaj tkwić w kontrolerze SATA (II i I), który jest wbudowany w mobo, ponieważ zarówno kernel 2.4 jak i 2.6 obsługuje chipset NF4.