[+] Nie mog
[+] Nie mogę ustawić stałego IP - Lynksys
Witam
Nie mogę ustawić stałego IP (lanowego). Mam router Linksys z włączonym dhcp. Chcę mieć przypisywane IP do każdego komputera w sieci poza moim serwerem.
Jak to zrobić żeby działało na mojej maszynie?
Statyczne IP potrzebuję do zabawy z otwieraniem portów dokładnie do mojego serwera. Jak mi co pół dnia się zmienia to muszę co chwilę zmieniać je w ustawieniach routera.
Pozdrawiam
Nie mogę ustawić stałego IP (lanowego). Mam router Linksys z włączonym dhcp. Chcę mieć przypisywane IP do każdego komputera w sieci poza moim serwerem.
Jak to zrobić żeby działało na mojej maszynie?
Statyczne IP potrzebuję do zabawy z otwieraniem portów dokładnie do mojego serwera. Jak mi co pół dnia się zmienia to muszę co chwilę zmieniać je w ustawieniach routera.
Pozdrawiam
Jesli dobrze zrozumiałem pytanie to problem nie będzie leżał w systemie, a w ustawieniach routera. Masz właczony serwer DHCP na routerze więc to on nadaje adresy komputerom w sieci.
U mnie w Linksys WRT54G na firmware DD-WRT można to ustawić w Administration >> Services, ale Twój router może mieć to w innym miejscu.
U mnie w Linksys WRT54G na firmware DD-WRT można to ustawić w Administration >> Services, ale Twój router może mieć to w innym miejscu.
Odpowiedź: Da sięwszystkie kompy maja przydzielane IP przez DHCP oprócz mojego serwera?
Włączasz normalnie DHCP na routerze i wyznaczasz go np. dla adresów 192.168.1.100 do 102.168.1.200 a dodatkowo nadajesz (też w routerze) stały adres np 192.168.1.205 dla twojego serwera (serwer identyfikujesz po adresie MAC karty sieciowej). Nie musi być 205, ale powinien być poza przedziałem gdzie działa DHCP.
Nie wiem gdzie dokładnie znajdują się opcje potrzebne do takiej konfiguracji w Twoim routerze. Mam taki router gdzieś w pracy, ale będę tam dopiero jutro. Jeśli do tego czasu nie dojdziesz jak to ustawić to mogę to sprawdzić.
--
Pozdrawiam,
ManiekQ
mam ustawione DHCP zeby przypisywal od 192.168.1.100 na 50 komputerów. Ale powiem szczerze ze nie wiem jak sie ustawia statyczne IP dla mac'ow w routerze. W ogole ten router jest o dupe rozbic:/
u mnie to wygląda tak:
Local IP Address: 192.168.1.1
Subnet Mask: 255.255.255.0
DHCP Server: Enable Disable DHCP Relay
DHCP Server: pusto
Starting IP Address: 192.168.1.100
Maximum Number of
DHCP Users: 50
Client Lease Time:0 minutes (0 means one day)
Static DNS 1: pusto
Static DNS 2: pusto
Static DNS 3: pusto
WINS: pusto
u mnie to wygląda tak:
Local IP Address: 192.168.1.1
Subnet Mask: 255.255.255.0
DHCP Server: Enable Disable DHCP Relay
DHCP Server: pusto
Starting IP Address: 192.168.1.100
Maximum Number of
DHCP Users: 50
Client Lease Time:0 minutes (0 means one day)
Static DNS 1: pusto
Static DNS 2: pusto
Static DNS 3: pusto
WINS: pusto
tak to wyglada u mnie
Napewno w swoim tez masz rezerwacje IP.
A jak chcesz zmienic w maszynie statyczne to
http://dug.net.pl/texty/ethernet.php
Napewno w swoim tez masz rezerwacje IP.
A jak chcesz zmienic w maszynie statyczne to
http://dug.net.pl/texty/ethernet.php
Przepraszam, że dopiero teraz, ale miałem pilną sprawę do załatwienia.
Wracając do tematu - moje ustawienia dhcp - główne wyglądają tak:
Jestem zbyt ślepy aby znaleźć te mac'i.
[Dodano: 2008-09-26, 22:43]
witam
Znalazłem coś takiego:
Czy to może chodzić o to?
Pozdrawiam
[Dodano: 2008-09-27, 17:08]
Czy ktoś mi pomoże?
Wracając do tematu - moje ustawienia dhcp - główne wyglądają tak:
Jestem zbyt ślepy aby znaleźć te mac'i.
[Dodano: 2008-09-26, 22:43]