Witam,
Jako poboczny temat innego mojego wątku-pytania (regulamin), proszę o jakieś sugestię w tej materii. Otóż gdy do pliku konfiguracji sieci dopisze sobie sekcję eth0 (moja karta ethernet) i dodam ją do sekcji auto tak żeby była podnoszona przy starcie to o ile w wypadku podłączonego medium wszystko jest dobrze, ale gdy kabla w gnieździe nie będzie to wszystkie usługi związane z siecią długo startują (np. MTA, proftpd itp.). Z jednej strony jest to winą włączonego IPv6, ale z tym walczę w osobnym temacie. Prosiłbym o wszelkie sugestię. Dodam że gdy ustawię ten interfejs na korzystanie z DHCP to system będzie stał w miejscu przy konfiguracji sieci i czekał na adres IP z tej usługi (którego przecież i tak nie dostanie z wiadomych powodów).
D
Problem polega na tym że wcześniej gdy dostęp do sieci WiFi miałem bezpośrednio przez kartę WiFi w komputerze a nie Ovisa w trybie WISP to wszystko było ok, i system nie zatrzymywał się przy starcie. Można powiedzieć że system "przyzwyczaił" się do łączenia przez AP
TEraz gdy wyłączyłem IPv6 i do konfiguracji proftpd dopisałem wpis wyłączający ten protokół, przynajmniej serwer FTP startuje tak jak powinien, bez względu na wszystko... A co myślicie o całkowitym wyłączeniu startu MTA?
TEraz gdy wyłączyłem IPv6 i do konfiguracji proftpd dopisałem wpis wyłączający ten protokół, przynajmniej serwer FTP startuje tak jak powinien, bez względu na wszystko... A co myślicie o całkowitym wyłączeniu startu MTA?
Miałem podobny problem. Problem dotyczy nazwy kanonicznej systemu czyli tzw. hostname. MTA (np. domyślny exim) szuka prawidłowej FQDN (pełna złożona nazwa domeny = hostname + dnsdomainname). Trzeba ustawić poprawną domenę w /etc/hosts (man dnsdomainname)
Pozdrawiam!
PS: warto wpisywać poprawną (z kropką) domenę lokalną przy instalacji systemu (krok często pomijany - także przeze mnie).
Inną możliwością jest zmiana konfiguracji exim4, ale to rozwiązanie jest nieeleganckie i niepotrzebnie skomplikowane.logan@amilo:~$ cat /etc/hosts
127.0.0.1 localhost
127.0.1.1 amilo.loganet.local amilo
Pozdrawiam!
PS: warto wpisywać poprawną (z kropką) domenę lokalną przy instalacji systemu (krok często pomijany - także przeze mnie).
-
- Beginner
Cześć.
Jak nie masz "kate" to jaki kolwiek inny edytor tekstowy (np. nano)
Na początku sekcji eth0 dodajesz:a przeddodajesz
Albo "auto eth0" usuwasz całkowicie.
Jakby dalej nie działało to wklej na forum zawartość pliku "/etc/network/interfaces".
Kod: Zaznacz cały
sudo kate /etc/network/interfaces
Na początku sekcji eth0 dodajesz:
allow-hotplug eth0
auto eth0
#
Jakby dalej nie działało to wklej na forum zawartość pliku "/etc/network/interfaces".