pidgin - 2 problemy
-
- Beginner
Kod: Zaznacz cały
~/.purple/
Krok po kroku,
Konta -> Twoje konto ->
podepnę sie do tematu, skompilowałem wtyczkę pidgin-tlen,
ale przy
wywala mi takie błędy
próbowałem makefile poprawić zgodnie z tym wątkiem[http://www.forum.ubuntu.pl/showpost.php ... ostcount=4] ale nie pomaga
udało mi się dość co było nie tak, wystarczyło skopiować pliki.
libtlen.so skopiować do /usr/lib/purple-2/
usunąć _16 z pliku --> tlen_16.png i skopiować do /usr/share/pixmaps/pidgin/protocols/16
usunąć _22 z pliku --> tlen_22.png i skopiować do /usr/share/pixmaps/pidgin/protocols/22
usunąć _48 z pliku --> tlen_48.png i skopiować do /usr/share/pixmaps/pidgin/protocols/48
ale przy
sudo checkinstall -D --install=no
========================= Installation results ===========================
install -d -o root -g root /usr/local/lib/purple-2/
install -o root -g root libtlen.so /usr/local/lib/purple-2/
install: nie można ustawić uprawnień do `/usr/local/lib/purple-2/libtlen.so': Nie ma takiego pliku ani katalogu
for i in 16 22 48; do \
install -d -o root -g root /usr/local/share/pixmaps/pidgin/protocols/$i/; \
install -o root -g root tlen_$i.png \
/usr/local/share/pixmaps/pidgin/protocols/$i/tlen.png; \
done
install: nie można ustawić uprawnień do `/usr/local/share/pixmaps/pidgin/protocols/16/tlen.png': Nie ma takiego pliku ani katalogu
install: nie można ustawić uprawnień do `/usr/local/share/pixmaps/pidgin/protocols/22/tlen.png': Nie ma takiego pliku ani katalogu
install: nie można ustawić uprawnień do `/usr/local/share/pixmaps/pidgin/protocols/48/tlen.png': Nie ma takiego pliku ani katalogu
udało mi się dość co było nie tak, wystarczyło skopiować pliki.
libtlen.so skopiować do /usr/lib/purple-2/
usunąć _16 z pliku --> tlen_16.png i skopiować do /usr/share/pixmaps/pidgin/protocols/16
usunąć _22 z pliku --> tlen_22.png i skopiować do /usr/share/pixmaps/pidgin/protocols/22
usunąć _48 z pliku --> tlen_48.png i skopiować do /usr/share/pixmaps/pidgin/protocols/48
Podłącze się pod temat.Pidgin działa super,ale mam takie pytanie kiedy szukam kontaktów wyskakuje okienko, nazwisko ,imie,miasto itd wpisuje dane użytkownika wyszukuje szybko dodaje do kontaktow i jest ok,ale np jak ma mnie znalezdz użytkownik gg z pod windy ja np.w wyszukiwaniu kontaktów pod identyfikatorem wpisywałem i nazwe i numer i wyskakiwało okno brak użytkownika to jak to jest
Cos nie chec mi sie zainstalowac ta wtyczka nie wiem dlaczego.
xdsl-14364:/home/martin/Desktop/Pobrania/pidgin-tlen-20080316# make
cc -c tlen.c `PKG_CONFIG_PATH=/usr/local/lib/pkgconfig pkg-config pidgin --cflags` -I/usr/local/include -fPIC -Wall
/bin/sh: pkg-config: command not found
/bin/sh: cc: command not found
make: *** [tlen.o] Błąd 127
xdsl-14364:/home/martin/Desktop/Pobrania/pidgin-tlen-20080316#