[+] brak ikonki network manager w trayu

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
dzidziathc

[+] brak ikonki network manager w trayu

Post autor: dzidziathc »

Mam zainstalowany network manager oraz włączony obszar powiadamiania w pasku ale mimo wszystko nie pokazuje mi ikonki w trayu. Co możne być tego przyczyną?
007korek

Post autor: 007korek »

Sprawdź czy użytkownik na którego się logujesz posiada uprawnienia odnośnie konfigurowania połączeń sieciowych.
dzidziathc

niestety nie wiem jak to zrobić.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Jakie środowisko graficzne masz zainstalowane? Jak gnome to dodaj aplet do panelu. Pod prawym klawiszem myszy masz wybór.
dzidziathc

Używam gnome mam już dodany ale i tak nie pokazuje ikonki network managera jak w konsoli wpisze nm-applet to pokazuje

Kod: Zaznacz cały

(nm-applet:5590): WARNING **: <WARN>  nma_dbus_init(): could not acquire its service.  dbus_bus_acquire_service() says: 'Connection ":1.517" is not allowed to own the service "org.freedesktop.NetworkManagerInfo" due to security policies in the configuration file'

** (nm-applet:5590): CRITICAL **: nma_dbus_enable_networking: assertion `applet->connection != NULL' failed

** (nm-applet:5590): CRITICAL **: nma_dbus_enable_wireless: assertion `applet->connection != NULL' failed
ale jak zrobię to jako root to ikonka się pojawia i można zmieniać sieci i wszystko działa jak należny. Tylko ze po każdym restarcie systemu muszę to uruchamiać ręcznie jako root a zawsze ładowało się automatycznie przy starcie jako zwykły użytkownik.
Smike

Post autor: Smike »

dzidziathc pisze:Używam gnome Tylko ze po każdym restarcie systemu muszę to uruchamiać ręcznie jako root a zawsze ładowało się automatycznie przy starcie jako zwykły użytkownik.
Co pokazują polecenia:

Kod: Zaznacz cały

ls -l /etc/init.d
ls -l /etc/rc5.d
W menu System-> Preferencje-> Sesje, w zakładce "Progamy startowe" powinna być zaznaczna usługa "Network Manager". Jeśli nie jest to zaznacz i zapisz sesję w zakładce "Opcje sesji".
dzidziathc

oki dziala. W sesjach mialem zaznaczone network manager. 007korek miał racje użytkownik nie miał uprawnień do konfiguracji sieci. Po prostu jestem głupi i nie zauważyłem ze w "system-administracja jest użytkownicy i grupy" to właśnie tam włączyłem uprawnienia do sieci.
Dzieki wielkie za pomoc. :-)
ODPOWIEDZ