Konserwacja Linuksa?
Panowie jestem troche zmeczony i moge cos niedowidziec ale odnosze wrazenie, ze tu namotaliscie troche z kolejnoscia partycji. Jesli zostanie usunieta czy zmniejszona partycja NTFS to nie da sie odzyskanego miejsca dolaczyc do istniejacego /home w tym ukladzie.
Pomiedzy nimi siedzi /boot i /. Mozna wprawdzie poprzesuwac po kolei partycje na odzyskane miejsce, ale osobiscie to bym sie na taki krok decydowal w ostatecznosci.
Pomiedzy nimi siedzi /boot i /. Mozna wprawdzie poprzesuwac po kolei partycje na odzyskane miejsce, ale osobiscie to bym sie na taki krok decydowal w ostatecznosci.
Zapewne po wypoczynku z łatwością dojrzysz swój błąd.yantar pisze:Panowie jestem troche zmeczony i moge cos niedowidziec ale odnosze wrazenie, ze tu namotaliscie troche z kolejnoscia partycji. Jesli zostanie usunieta czy zmniejszona partycja NTFS to nie da sie odzyskanego miejsca dolaczyc do istniejacego /home w tym ukladzie.
Pomiedzy nimi siedzi /boot i /.
Ntfs jest na końcu dysku, zaczyna się bowiem od cylindra 2551. Ravan pewnie usunął ostatnią linię z wyniku polecenia fdisk -l, która u mnie występuje:
Kod: Zaznacz cały
Partition table entries are not in disk order
Tak, partycję można powiększać w obie strony. Jedyne o czym musisz pamiętać to to, o czym była mowa, żeby umieścić swap na końcu dysku - partycja, żeby dało się ją powiększyć, musi bezpośrednio sąsiadować z niezagospodarowanym obszarem.
Najlepiej zignoruj wszystko, co było po poście thalcave z wczoraj, z godziny 21.54 ;-)
Najlepiej zignoruj wszystko, co było po poście thalcave z wczoraj, z godziny 21.54 ;-)