Konserwacja Linuksa?

Ogólne pytania dotyczące systemu
Ravan

Post autor: Ravan »

Przy montowaniu nowego swapu wystarczy zmienić tylko fstab?
thalcave
Junior Member

Post autor: thalcave »

Dokładnie ;)
genobis
Beginner

Post autor: genobis »

Swapu się nie montuje, w ogóle nie musisz go mieć w fstab.
thalcave
Junior Member

Post autor: thalcave »

genobis pisze:Swapu się nie montuje, w ogóle nie musisz go mieć w fstab.
Aż zahaszowałem wpis w fstabie by to sprawdzić. Po ponownym uruchomieniu komputera swapa nie miałem.
genobis
Beginner

Przepraszam... to mi się palnęło.

Oczywiście masz rację. Nie wiem skąd mi się to wzięło. Przepraszam za gadanie głupot.

Ravan, zrób jak była mowa, czyli po wszystkim popraw fstab.
yantar
Member

Post autor: yantar »

Panowie jestem troche zmeczony i moge cos niedowidziec ale odnosze wrazenie, ze tu namotaliscie troche z kolejnoscia partycji. Jesli zostanie usunieta czy zmniejszona partycja NTFS to nie da sie odzyskanego miejsca dolaczyc do istniejacego /home w tym ukladzie.
Pomiedzy nimi siedzi /boot i /. Mozna wprawdzie poprzesuwac po kolei partycje na odzyskane miejsce, ale osobiscie to bym sie na taki krok decydowal w ostatecznosci.
snah
Beginner

Post autor: snah »

yantar pisze:Panowie jestem troche zmeczony i moge cos niedowidziec ale odnosze wrazenie, ze tu namotaliscie troche z kolejnoscia partycji. Jesli zostanie usunieta czy zmniejszona partycja NTFS to nie da sie odzyskanego miejsca dolaczyc do istniejacego /home w tym ukladzie.
Pomiedzy nimi siedzi /boot i /.
Zapewne po wypoczynku z łatwością dojrzysz swój błąd.

Ntfs jest na końcu dysku, zaczyna się bowiem od cylindra 2551. Ravan pewnie usunął ostatnią linię z wyniku polecenia fdisk -l, która u mnie występuje:

Kod: Zaznacz cały

Partition table entries are not in disk order
yantar
Member

Post autor: yantar »

Fakt nie zwrocilem uwagi na cylindry. Po calym dniu zabawy z tekstem mam juz dosc. Ide wypoczac ;]
Ravan

Post autor: Ravan »

W takim razie jest możliwość dołączenia pustego obszaru po partycji ntfs do partycji /home?
genobis
Beginner

Tak, partycję można powiększać w obie strony. Jedyne o czym musisz pamiętać to to, o czym była mowa, żeby umieścić swap na końcu dysku - partycja, żeby dało się ją powiększyć, musi bezpośrednio sąsiadować z niezagospodarowanym obszarem.

Najlepiej zignoruj wszystko, co było po poście thalcave z wczoraj, z godziny 21.54 ;-)
ODPOWIEDZ