Debian na laptopie

Wszystko Off Topic
DadaD
Beginner

Re: debian na laptopie

Post autor: DadaD »

ms-trex pisze:No cóż, postanowiłem stracić trochę czasu takie oto efekty. Instalacja przebiegła pomyślnie (lenny testing z 29 sept), w trakcie instalacji wybrałem, środowisko graficzne, system podstawowy i laptop.
Używam HP nx7400 (ey 508 es) od dwóch lat i muszę stwierdzić, że w początkowym okresie nie wszystko można było na nim skonfigurować. Lecz z czasem (wydawaniem kolejnych jąder z obsługą modułów) laptop uzyskiwał pełną funkcjonalność - ale pewnikiem dla osoby doświadczonej, zaawansowanej w obsłudze linuksów ten czas i poziom trudności będzie krótszy.
Podobną zależność dostrzegam w komputerach stacjonarnych najnowszy sprzęt muszą doganiać wersje kernela i oprogramowania, mało producentów uwzględnia rosnące rzesze użytkowników systemów spod znaku pingwinka lub diabełka.
Dlatego po zakupie np nie mogłem zainstalować na nim Ubuntu czy Power Pack Mandrivy, ale co ciekawe zainstalowałem bezproblemowo Fedorę.
I na forach pytałem o możliwości instalacji innych dystrybucji. Na usprawiedliwienie napiszę, że byłem niedoświadczonym, początkującym użytkownikiem. Dlatego moja rada dla wszystkich - zastanawiających się nad dystrybucją pod konkretny sprzęt jest taka - ściągnij distro, wypal i instaluj. Można zrobić to szybko i sprawnie. Instalacja najczęściej trwa godzinę, konfiguracja to już bywa różnie.
Dystrybucje stabilne Debian Etch, CentOS natomiast testowe Debian Lenny, Fedora te znam dobrze.

Takie jest moje zdanie na podstawie doświadczenia zdobytego podczas testowania, użytkowania wielu wersji dystrybucji.

Jeżeli Twój laptop jest nowej generacji mogą być kłopoty, jeżeli na sprawdzonych komponentach konfiguracja powinna być szybka i sprawna.

Uwaga do Debiana Lenny tzw wersje bieżące nie zawsze można bezproblemowo zainstalowć, czasem trzeba zaczekać na poprawioną wersję, lub zassać wcześniejszą lub powtórnie wypalić iso przy lepszych parametrach.

Po instalacji uaktualnienie systemu wymaga ściągnięcia dużych ilości danych. Niestety ale to przy większości dystrybucji prawidłowość.

Często trzeba zrobić rekonfigurację X-ów to prawidłowość.

Zawsze w każdej dystrybucji działała karta sieciowa lan! prawidłowość!

Pozdrowienia

PS
Debian na moim laptopie działa od roku bez problemu. Natomiast dopiero w kwietniu uruchomiłem wifi (wcześniej nie potrzebowałem), co już wymagało pewnego trudu.

Ja także szukam idealnej dystrybucji i na komputerze stacjonarnym testuję Mint Elyssa oraz Mandrivę, za pół roku będę wiedział o nich wiele. Na razie nie sprawiają kłopotów. Po instalacji są skonfigurowane i gotowe do użytkowania. Ale to tak mimochodem.
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

ms-trex pisze: Marnowania czasu, ciąg dalszy
Proponuję na początek zająć się podręcznikiem instalacji Debiana, który m.in. jest tu na forum.
Zamiast natomiast marnować czas, także swój, lepiej chyba zdradzić jakiż to niesforny notebook masz. Także sięgnąć do stron typu tuxmobil.org (to później, po zapoznaniu się ze sposobami instalacji Debiana) i zobaczyć, czy ktoś już zainstalował cokolwiek na Twoim komputerze (jeśli jest).
Jeśli chodzi o klawisze funkcyjne, są różne rozwiązania, które umożliwiają niekiedy ich sterowanie. Zależy od konkretnego modelu. Zwróć uwagę jednak, że jak do tej pory, nie z naszej winy, nie rozmawiamy o konkretach.
ms-trex
Beginner

Post autor: ms-trex »

DadaD problem w tym że jak dla mnie do wyboru mam nie wiele bo tylko dystybucje debianowe, po prostu polubłem ten system na stacjonarnym, zwłaszcza system paczkowania i nic innego mnie nie interesuje.

No dobra to konkretnie teraz może. Chodzi o Thinkpad R61i. Zainstalowałem pakiet tpb od klawiszy funkcyjnych, działają klawisze multimedialne, blokowanie ekranu, stan baterii. Nie działają natomiast ściemnianie matrycy, wifi i hibernacja. Wifi w zasadzie mało ważne bo nie używam, zapewne drivery trzeba byłoby zainstalować. ¦ciemnianie matrycy natomiast to podstawa i jak to nie będzie działać to chyba nic z tego. Aktualnie jestem na etapie porównywania pakietów z ubuntu i debiana zaraz po instalacji :D , no i instaluje zaraz różnice które mi są potrzebne tzn takich paczek w debianie nie ma: acpi acpi apmd hotkey-setup. Zaraz sprawdze czy to coś zmieni.

Niestety to co najważniejsze nie działa. Dodatkowo działa tylko wysuwanie tacki napędu. Co ciekawe na necie znalazłem coś takiego:

Kod: Zaznacz cały

echo 4 > /proc/acpi/ibm/cmos
echo 5 > /proc/acpi/ibm/cmos
Dzięki temu działa ściemnianie matrycy ale tylko poprzez konsole :P.
DadaD
Beginner

Post autor: DadaD »

pavbaranov pisze:
ms-trex pisze: Marnowania czasu, ciąg dalszy
Proponuję na początek zająć się podręcznikiem instalacji Debiana, który m.in. jest tu na forum.
Zamiast natomiast marnować czas, także swój, lepiej chyba zdradzić jakiż to niesforny notebook masz. Także sięgnąć do stron typu tuxmobil.org (to później, po zapoznaniu się ze sposobami instalacji Debiana) i zobaczyć, czy ktoś już zainstalował cokolwiek na Twoim komputerze (jeśli jest).
Jeśli chodzi o klawisze funkcyjne, są różne rozwiązania, które umożliwiają niekiedy ich sterowanie. Zależy od konkretnego modelu. Zwróć uwagę jednak, że jak do tej pory, nie z naszej winy, nie rozmawiamy o konkretach.
Dosadne stwierdzenia. Prosto i na temat!

Pozdrowienia
pavbaranov
Senior Member

ms-trex pisze:takich paczek w debianie nie ma: acpi acpi apmd hotkey-setup
Te paczki w Debianie są :)
Na samym tuxmobil.org wpisów dotyczących Twojego notebooka, wraz z podanymi rozwiązaniami jest... 17.
dodatkowo jeszcze 3 na linux-laptop.net i jeszcze 5 dotyczących tego samego modelu produkowanego przez Lenovo. Mało? Generalnie bez problemów, zatem Twój leży gdzieś w nieumiejętności instalacji czegoś. LiveCD mają tę przewagę nad wersjami instalacyjnymi, że zawierają zwykle o wiele więcej różnego rodzaju sterowników niż płytki CD, szczególnie, jeśli są to tzw. "pierwsze" płyty instalacyjne, o netinstalach nie mówiąc. Stąd też Ubuntu będzie lepiej "od razu" przygotowane niż Debian, którego musisz sam skonfigurować.
Wsparcie dla Thinkpadów należy do najlepszych jeśli chodzi o linuksy na notebookach. W KDE są nawet specjalne moduły do zarządzania nimi (nie wiem, jak działają, bo nie korzystałem).
Przy okazji może Ci się przydać wiki nt. instalacji Debiana na tym komputerze: http://www.linlap.com/wiki/IBM-Lenovo+Thinkpad+R61
A teraz, to mam nadzieję w istocie będzie o konkretach, bo dostępność informacji, w porównaniu z innymi komputerami zaiste jest rewelacyjna :)
ms-trex
Beginner

pavbaranov w tych opisach i tutorialach raczej rzadko kiedy są konkretne i przydatne informacje jak i co skonfigurować.

Tymaczem znalazłem coś takiego i powiedzcie mi co mam z tym zrobić:

Modify the kernel config by first disabling CONFIG_THINKPAD_ACPI_VIDEO and then enabling both CONFIG_VIDEO_OUTPUT_CONTROL and CONFIG_ACPI_VIDEO
Zrekompilować kernela?
pavbaranov
Senior Member

ms-trex pisze:w tych opisach i tutorialach raczej rzadko kiedy są konkretne i przydatne informacje jak i co skonfigurować
Skoro wiesz, zanim je przeczytasz...
Zrekompilować kernela?
Generalnie tak.
ms-trex
Beginner

Skoro wiesz, zanim je przeczytasz...
Oczywiście, że przeczytałem, uważasz że mi nie zależy aby mi komputer działał jak chcę.

Zatem jak zabrać się za tę kompilację. W lenny obecie jest kernel 2.6.26-1 tymczasem w repo są źródła dla kernela 2.6.26. Czy wystarczy przekopiować plik config z katalogu /boot i ręcznie zmienić w tym pliku wpisy

CONFIG_THINKPAD_ACPI_VIDEO=y
CONFIG_VIDEO_OUTPUT_CONTROL=m
CONFIG_ACPI_VIDEO=m
na

CONFIG_THINKPAD_ACPI_VIDEO=m
CONFIG_VIDEO_OUTPUT_CONTROL=y
CONFIG_ACPI_VIDEO=y
Zgodnie z tym co jest napisane w powyższym linku. I zrekompilować teraz kernel. Dobrze kombinuje?
zwiastun

Post autor: zwiastun »

Polecam Samsunga - sam posiadam Samsung R510.
Zacząłem od Ubuntu 8.10, wtedy stabilny był jeszcze Etch i instalator nie radził sobie z brakiem stacji dyskietek (pewnie by sobie poradził ale nie bardzo wiedziałem jak mu pomóc). Teraz używam Lennym i po krótkiej konfiguracji karty - konieczne instalowanie madwifi-hal-0.10.5.6-r4100-20090929, pracuje świetnie. Poleciłbym również R560.
ODPOWIEDZ