Czekanie na internet po pod

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
przemnet

Czekanie na internet po podłączeniu kabla sieciowego

Post autor: przemnet »

Witam!

Mam taki oto problem: jeśli odłączę kabel sieciowy od laptopa i podłączę go ponownie lub podłączę kabel dopiero po uruchomieniu systemu, muszę czekać około 2-3 minuty, aż będę miał połączenie z internetem. Pod Windowsem odbywa się to błyskawicznie: wyciągam kabel - nie ma internetu. Podłączam kabel i internet jest od razu z powrotem.
Komputer jest podłączony do routera, nadawanie adresów odbywa się przez DHCP, nie używam żadnych network managerów, wicdów itd. Mój /etc/network/interfaces wygląda następująco:

Kod: Zaznacz cały

# This file describes the network interfaces available on your system
# and how to activate them. For more information, see interfaces(5).

# The loopback network interface
auto lo
iface lo inet loopback

# The primary network interface
allow-hotplug eth0
iface eth0 inet dhcp
Jeśli ktoś potrafiłby mi pomóc, będę wdzięczny.

Pozdrawiam,
Przemek.
tmy123
Beginner

Post autor: tmy123 »

To sieciówka wbudowana to chyba nie potrzebne jest

allow-hotplug eth0
Przejrzyj to jeszcze: http://www.debian.org/doc/manuals/refer ... s-net-dhcp
przemnet

Widziałem już to wcześniej, pakiet dhcp3-client mam zainstalowany. Jeśli podłączę kabel, zaloguje się na konto root'a, wydam polecenie

dhclient lub
dhclient3
to bezproblemowo pobiera adres i wszystko działa natychmiast. ALE... Problem polega na tym, czy nie można tego zautomatyzować (żeby się nie logować itd.) i przyśpieszyć (żeby nie czekać 2-3 minuty)?

Wpisu

allow-hotplug eth0
bym nie ruszał, ponieważ po jego usunięciu gdy podłączam kabel do laptopa nie świeci się dioda w routerze, a gdy on jest to sobie mryga (więc chyba jest to dość istotny wpis dla mojego problemu ;-) ).
giaur
Member

Post autor: giaur »

No nic dziwnego - jezeli nie masz żadnego demona wykrywającego podłączenie kabla, to musisz podnieśc iface ręczenie (wydając komendę ifup albo dhclient).

Jezeli chcesz mieć tak jak w Windows, to zainstaluj pakiet knetworkmanager i obok zegara bedziesz miec ikonke analogiczna jak w Windows - wykryje podłączenie kabla i podniesie iface, wyswietlając status w postaci ikonki.

Po zainstalowaniu knetworkmanagera w pliku inaterfaces mozesz zostawic tylko lo
przemnet

Dobrze, rozumiem. A czy jest jakiś pakiet, który dostarcza tylko demona nasłuchującego podłączenia kabla?
knetworkmanager to dość rozbudowane narzędzie, które umożliwia zarządzanie cała siecią wifi i przewodową.
Mnie zależałoby bardziej, żeby taki demon uruchamiał się przy starcie systemu i sobie chodził w tle, a w momencie podłączenia kabla łączył się z siecią, bez żadnego GUI. Istnieje coś takiego?
Ravan

Post autor: Ravan »

Mam podobny problem. Karta Realtek RTL8102E. Zauważyłem, że gdy odpalę laptopa bez podłączonego kabla sieciowego i podłącze go po starcie systemu to nie chce się połączyć. Natomiast gdy włącze z podłączonym kablem, wszystko działa dobrze (jak wyciągne i podłącze to zaskakuje od razu). ¦wieci mi się także tylko 1 lampka - pomarańczowa, miga co jakiś czas, natomiast zielona, normalnie sygnalizująca połączenie, w ogóle się nie zapala.
genobis
Beginner

Post autor: genobis »

Mnie zależałoby bardziej, żeby taki demon uruchamiał się przy starcie systemu i sobie chodził w tle, a w momencie podłączenia kabla łączył się z siecią, bez żadnego GUI. Istnieje coś takiego?
Tak, NetworkManager (paczka network-manager). knetworkmanager służy do jego obsługi.
giaur
Member

Post autor: giaur »

To wszystko umożliwia demon Network Manager. KNetworkmanager to tylko frontend GUI dla networkmanagera - i polecam jednak go zainstalowac, przynajmniej bedziesz caly czas widzial co sie dzieje.
genobis
Beginner

Post autor: genobis »

Albo, skoro już dopowiadamy takie szczegóły, gnome network manager służy do tego samego pod gnome.
przemnet

Sam network-manager ma jakieś zależności z gnoma, więc jako użytkownik KDE zainstalowałem network-manager-kde. Nie chciałem instalować network-managera, bo słyszałem, że powoduje problemy podczas połączeń szyfrowanych wifi. No, ale widzę, że chyba nie mam wyjścia;P

Dzięki za pomoc,
Pozdrawiam!
ODPOWIEDZ