Mam pewien problem i pewne alternatywne rozwiazanie.
W mieszkaniu, do ktorego sie wprowadzilem niedawno jest router D-link z Wifi oraz zwyklym lanem.
Chcialem podlaczyc sie do internetu, dodalem wiec swoj adres mac na routerze (wlaczona jest filtracja po macu) i uruchamiajac:
Kod: Zaznacz cały
iwlist ath0 scan
No nic, wzialem zwykly kabel, polaczylem z routerem, uruchomilem dhcp - przydzielilo mi IP i byl internet. Tym razem przez jakies 10 minut i znow padl. Zero polaczenia do dlinka po adresie lokalnym, pingi nie odpowiadaja (na 192.168.0.1), moj adres (192.168.0.100), a co najsmieszniejsze ping na goscia polaczonego Windowsem (192.168.0.101) odpowiada! No i on oczywiscie na Windowsie internet ma ciagle.
Nie mam pojecia co jest tego przyczyna.
Mam w szufladzie router Asmaxa tyle ze jedynie z Lanem bez Wifi. Stwierdzilem ze moze podlacze ten router do Dlinka i poprzez niego przydziele sobie internet bo nie mialem z tym routerem zadnego problemu nigdy pod Linuksem.
Prosze o ewentualne propozycje albo pomoc w podlaczeniu tego routera pod inny router aby przydzielil mi internet bo nigdy tego nie robilem. Bardziej programista jestem niz sieciowcem
Pozdrawiam.