Junkers nie oto mi chodziło, by wklejać na forum cały kod programowania tylko by umieścić w załączniku gotowy program. Pozdrawiam!Junkers pisze:W sumie to racja troszkę mi sie przegło :mrgreen: Ale mimo wszystko sadze że Paint zawiera przynajmniej tysiąc linii kodu więc i tak nikt go nie wsadzi na forum.
Jaki j
A właśnie, że nie. http://pl.wikipedia.org/wiki/JIT_(informatyka)nie czepiaj się szczegółów - zasada jest podobna, bo java i tak nie nie kompuluje się do kodu maszynowego
Dobrze Ci kolega radzi: jak nie znasz javy, to jakbyś nie znał polskiej gramatyki - żyć się z tym daje, ale wykształciuchem być nie można ][ Dodano: 2007-10-20, 12:28 ][/size]pietrzuch pisze:Co mi z javy jeżeli nie będę mógł jej uruchomić na Debianie! Z tego co wiem nie ma wersji Javy dla Debiana jest tylko dla RedHata(plik rpm).Yampress pisze:ucz się C++ i java
Tym niemniej java nie jest językiem interpretowanym. Język interpretowany nie wymaga kompilacji. W takim np. Progressie wystarczy nacisnąć F1 i proszę - program działa ;-).elwis pisze:nie czepiaj się szczegółów - zasada jest podobna, bo java i tak nie nie kompuluje się do kodu maszynowegoruun pisze:Java nie jest jezykiem interpretowanym.
Pozdrawiam
Witam, ja się przyłącze do tematu i go odkopie.
A więc znam jave i znam też c++ ale bez bibliotek linuxowych.
I zastanawiam w jaki język wybrać do tworzenia aplikacji średniej wielkości pod linuxa.
C++ jest bardzo wydajne ale nie wspeira zbytnio szybkiego wytwarzania oprogramowania, jest też dość leciwe.
Java wymaga wirtualnej maszyny do uruchamiania, python jest interpretowany co potencjalnie zmniejsza jego szybkość.
Są jakieś alternatywne języki kompilowane pod linuxa(w miare nowe)?
A więc znam jave i znam też c++ ale bez bibliotek linuxowych.
I zastanawiam w jaki język wybrać do tworzenia aplikacji średniej wielkości pod linuxa.
C++ jest bardzo wydajne ale nie wspeira zbytnio szybkiego wytwarzania oprogramowania, jest też dość leciwe.
Java wymaga wirtualnej maszyny do uruchamiania, python jest interpretowany co potencjalnie zmniejsza jego szybkość.
Są jakieś alternatywne języki kompilowane pod linuxa(w miare nowe)?
Języków jest całe mnóstwo i wciąż powstają nowe, a stare nie znikają, żyją własnym życiem... Język należy dobierać do zadania. Często tworzy się język na potrzeby jakiejś aplikacji (np. gry). Jeśli programujesz bazy danych - SQL jest podstawą, jeśli strony www - php (jest wiele innych, np. perl - bardzo sympatyczny i o ciekawej logice), są też np. języki do przeprowadzania symulacji, programowania tzw. sztucznej inteligencji, sieci neuronowych, grafiki 3D itd. itp... Można też programować w asemblerze (dla twardzieli) i w BASIC'u ;-)
Pozdrawiam
Pozdrawiam
@tomii jesteś za wybredny. W tym sie ciężko pisze, ten za wolny, a tamten zarządzany. Bez przesady.
O szybkości tworzenia oprogramowania w danym języku decyduje głównie ilość bibliotek jaka jest dostępna dla danego języka. A C/C++ pod tym względem chyba nic nie przebije. Zamiast męczyć się ucząc się kolejnego języka poszerz wiedze o tych co już znasz. Pisz w nich programy zdobywając doświadczenie co będzie skutkowało mniejszą ilością popełnianych błędów i tym samym skrócenie czasu tworzenia programu.
A tak na marginesie standardy C i C++ są wydawane mniej więcej co 10 lat. Kolejny standard języka C++ jest planowany na 2009 rok.
O szybkości tworzenia oprogramowania w danym języku decyduje głównie ilość bibliotek jaka jest dostępna dla danego języka. A C/C++ pod tym względem chyba nic nie przebije. Zamiast męczyć się ucząc się kolejnego języka poszerz wiedze o tych co już znasz. Pisz w nich programy zdobywając doświadczenie co będzie skutkowało mniejszą ilością popełnianych błędów i tym samym skrócenie czasu tworzenia programu.
A tak na marginesie standardy C i C++ są wydawane mniej więcej co 10 lat. Kolejny standard języka C++ jest planowany na 2009 rok.