Pomoc z paczkami

Potrzebujesz pomocy z C, C++, perl, python, itp.
vazir

Pomoc z paczkami

Post autor: vazir »

Witam
Szukam osoby która zna się na robieniu paczek deb, ponieważ przydaloby się zrobić paczki dla projektu: wiitcpload
pietrzuch
Beginner

Post autor: pietrzuch »

Podepnę się do tematu, zna ktoś jakiś link do kursu jak przygotować paczkę deb? Kończę robić gierkę w c++ no i chcę ją przenieść na Linuksa (biblioteki min. graficzna są kompatybilne). Tylko nie wiem jak przygotować kod sh lub paczkę deb. Po prostu chcę zrobić jakiś instalator, bo z tego co pamiętam to po kompilacji programu w Debianie wytwarzało plik *.o.
MackZ

Post autor: MackZ »

pietrzuch
Beginner

Zapomniałem dodać, że z angielskim u mnie kiepsko, ale postaram się coś z tego wykobinować. :mrgreen: W najbliższym czasie postaram się to przeanalizować z pomocą Google Translate. Dzięki za linki. ;-)
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

Wydaje mi się, że na początek warto zacząć od tego: http://dug.net.pl/texty/reference.pdf Jest po polsku i znajdziesz tam m.in. informacje o pakietowaniu.
Jeśli chcesz zrobić paczki dla siebie, mając źródła, możesz skorzystać np. z programu checkinstall
pietrzuch
Beginner

Dzięki też sprawdzę, tylko narazie muszę skończyć robić kod, grafiki itd. :-D A paczek nie chce robić dla siebie tylko poprostu opublikować moją aplikację.

/edit:
Szukam różnych sposobów i trafiłem na taki programik. Wydaje mi się, że będzie się nadawał.
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

Ten programik nie tworzy plików deb, a jeśli się nie mylę, to instalowane za jego pośrednictwem programy nie są też umieszczane w bazie dpkg. To coś jakby "installshield" pod windowsa :)
Jeśli chcesz robić paczki dla Debiana, umieszczać je w repozytoriach, to jednak chyba inna droga.
strikeu

Post autor: strikeu »

My nie szukamy kursów jak zrobić paczki, tylko kogoś kto by chętnie nam pomagał. Niech ktoś mnie zaskoczy w końcu, jeśli tak to witamy w projekcie open source, żeby nie robić bałaganu piszczcie na mój email/gg. Z góry dziękuję, no ew. pod tym postem ;-)
vazir

Post autor: vazir »

MackZ pisze:jednak niektórzy są leniwi :D
Dziekuję Ci pracowity człowieku za znalezienie tych jakże interesujących i ciężko ukrytych linków, jako totalny leń :mrgreen: pozwoliłem sobie znaleźć parę linków dla MackZ:

malomice-sp.republika.pl/czyt.doc
www.edukacja.edux.pl/p-353-sprwadzian-k ... ieniem.php
http://www.literka.pl/...

MackZ pisze:xD sam jestem leniwy ale nie aż tak xD
Cieszę się i gratuluje ;-)

Ponawiam swoje pytanie: Szukam osoby która zna się na robieniu paczek deb, ponieważ przydaloby się zrobić paczki dla projektu: wiitcpload
MackZ

Post autor: MackZ »

vazir czy ja tobie odpowiadałem ? może to ty powinieneś przeczytać te artykuły ? Zastanów się. Ja podałem linki dla kolegi który zapytał się jak zrobić paczkę itd. Nie wiem chyba traktujesz mnie za idiotę. Raczej nie chciałbym z tobą współpracować. Koniec offtopów.
Zablokowany