Problem z muzyk
Problem z muzyką
Mam dość dziwny problem z muzyką. Zainstalowałem pakiet alsa i konfiguracja przebiegła bez żadnych problemów. Jednak niestety z głośników nic nie leci.
W alsamixer podgłośniłem wszystkie wyjścia. Mam KDE i w centrum sterowania również zmieniłem, aby do muzyki używał ALSA.
Płytę główną mam ASUS K8N4-E Deluxe i muzyka jest raczej sprawna, bo na innym systemie działała.
W alsamixer podgłośniłem wszystkie wyjścia. Mam KDE i w centrum sterowania również zmieniłem, aby do muzyki używał ALSA.
Płytę główną mam ASUS K8N4-E Deluxe i muzyka jest raczej sprawna, bo na innym systemie działała.
hmm, trudno powiedzieć co tak naprawdę jest. Odpal xmms, ustaw na ALSA i spróbuj jakąś muzykę odsłuchać. Jeżeli coś się pojawi (komunikat czy błąd) to napisz o tym tu.Właśnie w tym problem, że korzystając z tego tutoriala konfigurowałem muzykę. Wszystko poszło bez problemów, a muzyka nie jak nie działała tak nie działa.
Na początku instalacji wyświetla:
Unloading ALSA sound driver modules: snd-intel8x0 snd-ac97-codec snd-ac97-bus snd-pcm-oss snd-mixer-oss snd-pcm snd-timer snd-page-alloc.
Następnie szuka kart muzycznych i znajduje:
Following card(s) are found on your system.
ntel8x0 nVidia Corporation CK804 AC'97 Audio Controller (rev a2)
legacy Probe legacy ISA (non-PnP) chips
Wybieram pierwszą opcję:
intel8x0 nVidia Corporation CK804 AC'97 Audio Controller (rev a2)
Później instalacja i takie tam, aby ostatecznie wyświetlił mi komunikat o powodzeniu:
Now ALSA is ready to use.
For adjustment of volumes, use your favorite mixer.
Have a lot of fun!
---
XMMS jest przestawiony na ALSA i nie wyświetla żadnych komunikatów. Po prostu odtwarza muzykę tyle tylko, że nie słychać jej w głośnikach.
--- EDIT ---
Kartę muzyczną mam zintegrowaną z płytą główną - ASUS K8N4-E Deluxe
Unloading ALSA sound driver modules: snd-intel8x0 snd-ac97-codec snd-ac97-bus snd-pcm-oss snd-mixer-oss snd-pcm snd-timer snd-page-alloc.
Następnie szuka kart muzycznych i znajduje:
Following card(s) are found on your system.
ntel8x0 nVidia Corporation CK804 AC'97 Audio Controller (rev a2)
legacy Probe legacy ISA (non-PnP) chips
Wybieram pierwszą opcję:
intel8x0 nVidia Corporation CK804 AC'97 Audio Controller (rev a2)
Później instalacja i takie tam, aby ostatecznie wyświetlił mi komunikat o powodzeniu:
Now ALSA is ready to use.
For adjustment of volumes, use your favorite mixer.
Have a lot of fun!
---
XMMS jest przestawiony na ALSA i nie wyświetla żadnych komunikatów. Po prostu odtwarza muzykę tyle tylko, że nie słychać jej w głośnikach.
--- EDIT ---
Kartę muzyczną mam zintegrowaną z płytą główną - ASUS K8N4-E Deluxe
ale co zaladowac, moduly?
obecnie mam takie:
obecnie mam takie:
$ lsmod
Module Size Used by
snd_intel8x0 29852 0
snd_ac97_codec 82848 1 snd_intel8x0
snd_ac97_bus 2432 1 snd_ac97_codec
snd_pcm_oss 38048 0
snd_mixer_oss 15232 1 snd_pcm_oss
snd_pcm 65928 3 snd_intel8x0,snd_ac97_codec,snd_pcm_oss
snd_timer 19972 1 snd_pcm
snd 45412 6 snd_intel8x0,snd_ac97_codec,snd_pcm_oss,snd_mixer_oss,snd_pcm,snd_timer
soundcore 8928 1 snd
snd_page_alloc 9736 2 snd_intel8x0,snd_pcm
dm_snapshot 15516 0
dm_mirror 18000 0
dm_mod 48952 2 dm_snapshot,dm_mirror
pcspkr 2816 0
[...]