Funkcje w C++

Potrzebujesz pomocy z C, C++, perl, python, itp.
Volvi

Funkcje w C++

Post autor: Volvi »

Witam, mam problem. Potrzebuję pomocy w napisaniu 3 programów w języku C++. Są bardzo mi potrzebne. Będę bardzo wdzięczny jeśli ktoś mi pomoże.
  1. Funkcje wyliczającą potęgę za pomocą pętli i rekurencji - czyli dwie funkcje.
  2. Funkcje wyliczającą sumę ciągu arytmetycznego. Utwórz prototyp i definicje funkcji, oraz wywołaj funkcję z programu. Dwie funkcje: jedna wyliczająca sumę w sposób silowy druga ze wzoru.
  3. Funkcje wyliczającą sumę ciągu geometrycznego. Utwórz prototyp i definicje funkcji, utwórz kilka takich samych funkcji, ale dla różnej ilości parametrów, oraz wywołaj funkcje z programu - w sposób silowy i ze wzoru, czyli dwie funkcje.
AdeBe
Junior Member

Post autor: AdeBe »

No cóż, powiedziałbym że odrabianie zadań domowych niestety kosztuje.
Te zadanka można napisać w kilkanaście minut, więc rusz d*** z łaski swojej i naucz się chociaż podstawowej składni.
Volvi

Gdybym wiedzial jak je zrobic nawet nie marnowalbym Twojego czasu...
genobis
Beginner

Post autor: genobis »

To może należałoby się nauczyć? Tak jak powiedział AdeBe, wymaga to wyłącznie podstawowej wiedzy. Nie sądzę, by zajęło Ci to cały weekend :)
maly
Beginner

Post autor: maly »

Chyba, że o jakieś konkretnej kwocie rozmawiamy... ;-)
Volvi

Ehh, no coz skoro tak to trudno...
thalcave
Junior Member

Post autor: thalcave »

Dam Ci podopowiedź rozpisz sobie wszystko na kartce krok-po-kroku jak liczysz np. silnie :)
Skoro masz takie zadania to podstawy C++ znasz. Sam język więc nie jest problemem
zoltan

Post autor: zoltan »

poza tym są to programy tak podstawowe i tak banalne (niemal podstawa na początku C, C++), że wpisując nawet po polsku w google : "c++ potęga", "c++ suma ciągu" itp. znajdziesz kilka gotowców. powodzenia.
ODPOWIEDZ