Hehe... chyba rozwikłałem jakąś kłótnię ;P
Nie, no nie chcę swojej paczki robić po to by była w repozytorium, tylko tak by jakoś ładnie siedziała. Mówiąc, że ten program jest w stylu InstallShield co masz na myśli?
Pomoc z paczkami
-
- Senior Member
pietrzuch Ten program funkcjonuje poza systemem APTa, czy RPM, czy jakimkolwiek innym. Instaluje jakiś program, ale nie umieszcza danych o nim w bazie APTa. I tyle. Jest po prostu instalatorem programów na linuksa.
Jeśli chcesz zrobić paczkę mając źródła, to chyba najsensowniej skorzystaj z checkinstall. Rozpakujesz paczkę, postąpisz zgodnie z instrukcją instalacji, a następnie zamiast make install wydasz polecenie checkinstall; zbuduje paczkę (może zbudować również RPM), a następnie zainstaluje. Tak zainstalowana paczka jest rejestrowana i widziana przez APT.
Jeśli chcesz zrobić paczkę mając źródła, to chyba najsensowniej skorzystaj z checkinstall. Rozpakujesz paczkę, postąpisz zgodnie z instrukcją instalacji, a następnie zamiast make install wydasz polecenie checkinstall; zbuduje paczkę (może zbudować również RPM), a następnie zainstaluje. Tak zainstalowana paczka jest rejestrowana i widziana przez APT.
Twoja wypowiedź dokładnie nie zawierała informacji do kogo jest kierowana, więc napisałem post jakby ta wiadomość była kierowana do mnie.MackZ pisze:vazir czy ja tobie odpowiadałem ?
Już przed wysłaniem przeczytałem z grubsza artykuły żeby wiedzieć co wysyłam.MackZ pisze:może to ty powinieneś przeczytać te artykuły ?
Jeszcze nigdy nie traktowałem kogoś "za idiotę", oczywiście znam parę osób którzy zachowują się jak idioci, ale wyrażenia "za idiotę" jeszcze nie znam.MackZ pisze:Zastanów się. Ja podałem linki dla kolegi który zapytał się jak zrobić paczkę itd. Nie wiem chyba traktujesz mnie za idiotę.