Serwer na Debianie Etch - pocz

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
guciol

Serwer na Debianie Etch - początek drogi

Post autor: guciol »

Przepraszam że tak perfidnie ale mam problem mam własną sieć postawioną na dsl 2mb i sieć stoi na routerze bm500 planet.
Chciałbym wykorzystać swój komputer jako serwer i chcę postawić go na Debianie wersja stabilna, ale nie wiem jak mam się do tego zabrać. Wiem, że mam go pobrać z internetu i zainstalować (to jest jasne) ale czy ktoś wie jak go konfigurować żeby zrobić z niego serwer, w którym będę mógł przydzielać pasma itp. Czy ktoś może mi pomóc?
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

mysle, że poniższy link bedzie pomocny :)
na początek :-P

http://www.howtoforge.com/perfect_setup_debian_etch
guciol

Wygląda ciekawie z tym, że znam trochę angielski ale nie radzę sobie z nim perfekcyjnie, więc przyda się słowo na początek czego ta aplikacja dotyczy.
I jeszcze pytanie bo tam widziałem wersję 4.0 Debiana, a tu z forum można pobrać jaką wersję?
Czyli muszę mieć zainstalowanego Linuksa Debiana z zainstalowanym interfejsem graficznym, a potem co dalej?

[Dodano: 2008-10-17, 21:01]
Jeszcze coś mi się przypomniało, czy da radę stworzyć tak prostą obsługę jak w przypadku komercyjnego oprogramowania linuks router (to nie jest żadna reklama)?
Tylko czy ktoś z tym miał styczność i czy może ktoś coś na ten temat powiedzieć?
JarekMk
Beginner

Post autor: JarekMk »

Możesz komuś zapłacić za to i będziesz miał gotowe w parę godzin :)
guciol

Hehe nie za bardzo chce płacić za taka usługę. Wolę to zrobić sam lepsza satysfakcja. Poza tym zacząłem studiować zarządzanie sieciami - pierwszy rok i myślę, że jak to zrobię sam to mi się bardziej przyda. A poza tym sama satysfakcja, że zrobiło się coś i wie się jak to działa. W razie czego jak coś padnie to znowu będę płacił?
lukaz1987

Post autor: lukaz1987 »

Polecam jak na sam poczatek Webmina

Kod: Zaznacz cały

http://pl.wikipedia.org/wiki/Webmin
Ale jak się.chcesz coś nauczyć to tylko zabawa w konsoli.
A co do tłumaczenia stron guciol to polecam ci stronę

Kod: Zaznacz cały

http://translate.google.com
guciol

dzieki śliczne jakby ktoś cos jeszcze znalazł lub przypomniało sie to piszcie może ktoś jeszcze skorzysta na tym :D
gajosew

Post autor: gajosew »

smirnof

Post autor: smirnof »

Witam

Bardzo przydatne linki dla początkujących, dzięki.

Ma ktoś może jakieś pomocne materiały dotyczące bardziej routera na Debianie etch, kompilowania, konfiguracji iptables? W starszych wersjach (3.1.r1) radziłem sobie, a teraz to jakoś inaczej. A generalnie cienki jestem na razie :)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ