[+] wlan PRO/Wireless 3945ABG
Jeśli mogę dodać coś od siebie - zastanów się dobrze co chcesz osiągnąć "smakując" Linuksa. Następnie postaw sobie dalekosiężny cel. Cel może wydawać się w chwili obecnej odległy jak gwiazda polarna, następnie podziel drogę do celu na małe odcinki i wykonaj pierwszy krok. Powodzenia.
Tak na marginesie Debian jest dla początkujących - wystarczy przejrzeć zasoby dokumentacji i poziom dyskusji na forach.
Tak na marginesie Debian jest dla początkujących - wystarczy przejrzeć zasoby dokumentacji i poziom dyskusji na forach.
Generalnie zanim jeszcze napisałeś sprawdziłem LiveCD Mandrivy i wszystko (na pierwszy rzut oka) mi działało, wiec zainstalowałem. Przy okazji (być może sam) ale coś zepsułem przy ustawieniach gruba i nie miałem Windowsa na liście startowej. Udało mi się za pomocą konsoli (i informacji które znalazłem w internecie - nie pytając nikogo) zainstalować "mc" i za jego pomocą tak zmienić plik menu gruba, że dodałem tam werset na temat Windowsa. Byłem nie wyobrażalnie z siebie dumny] Właśnie przed sekundą udało mi się odpalić wreszcie Windowsa Za chwilę wracam na Linuksa. Mam jeszcze kilka drobnych problemów, ale mam nadzieję że z Google i licznymi poradnikami poradzę sobie Trochę błądziłem ale udało siępavbaranov pisze:Tordek - żadne zamieszanie, tylko...Tordek pisze:Bardzo was przepraszam za zamieszanie, ale w związku z dużymi problemami postanowiłem najpierw zainstalować sobie Mandrive, myślę że może po jakimś czasie, kiedy choć trochę zrozumiem linuksa będę mógł sobie wybrać inny system np. Debiana. Przepraszam za to całe zamieszanie i jeszcze raz dziękuję za waszą pomoc.
1. Nie instaluj żadnego linuksa. Szczególnie Mandrivy Free, bo będziesz miał dokładnie (prawdopodobnie) te same problemy.
2. ¦ciągnij jakąś wersję liveCD z możliwością instalacji. Najlepiej ze 2-3 różne dystrybucje. Jeśli Mandrivę, to One, bo na dysku masz dużo więcej sterowników itd., których nie ma Mandriva Free. Wypróbuj jeszcze wspomniane Ubuntu (czy jeśli wolisz KDE, to Kubuntu), Linux Minta. Możesz jeszcze spróbować OpenSuse (uwaga, ma dość duże wymagania sprzętowe). Jeśli chcesz być blisko Debiana, to Siduksa, choć ten może także nie rozwiązać Twoich problemów ze sprzętem, choć sterowniki do Twojej karty chyba są na płycie. Możesz to sprawdzić. Podobnie pochodną Debiana jest MEPIS, łatwy w użytkowaniu i dość intuicyjny, niestety oparty już na nieco starszych paczkach (mniej więcej odpowiada Etchowi).
A oprócz Mandrivy, jest jeszcze jakby na niej oparty PCLinuxOS, także zawierający większą ilość niewolnego oprogramowania od Mandrivy.
3. Wybierz tę dystrybucję, która w sposób najdoskonalszy spełnia Twoje wymagania. Także, co do łatwej konfiguracji (w zasadzie wszystkie podane wyżej to zapewniają, choć każda ma nieco inne, właściwe sobie rozwiązania).
4. Na stronach tych dystrybucji, w jakimś wiki, być może znajdziesz rozwiązania sprzętowe, które ułatwią Ci konfigurację. Nie stroń od nich, bo są zwykle wielce użyteczne.
Generalnie - powodzenia.
Pozdrawiam i jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc.
[ Dodano: 2008-10-22, 23:23 ]
To znowu ja, postawilem system, podlaczylem sie przez kabel i jak widac mam internet.AdeBe pisze:Ok, czyli sterowniki od sieciówki miałeś standardowo w systemie.
1. Czy masz zainstalowane jakieś programy do łączenia z siecią? Jeśli tak, to proponuję je wyrzucić i zostawić Wicd (patrz punkt 2)
2. Zainstaluj Wicd: zakładam że korzystasz z KDE więc wciśnij Alt+F2 i wpisz
kdesu kate /etc/apt/sources.list, zapyta Cię o hasło root'a (wpisz :-) ), powinno Ci się pojawić okienko edytora, na końcu pliku dodaj linijkę
deb http://apt.wicd.net debian extras i zapisz plik. Potem w terminalu jako root wpisz aptitude update (będąc podłączonym do neta po kablu) a potem aptitude install wicd
3. Zrestartuj kompa, powinna Ci się pojawić nowa ikonka w tray'u. Jeśli jej nie ma, to odpal Wicd przez K->Internet->Wicd
4. Dalej już powinno ci pokazać dostępne sieci
Problem jednak mam znow z internetem bezprzewodowym ] aptitude install wicd
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności
Odczyt informacji o stanie... Gotowe
Odczyt dodatkowych informacji o stanie
Inicjalizacja stanów pakietów... Gotowe
Odczyt opisów zadań... Gotowe
Następujące pakiety mają NIESPE£NIONE zależności:
network-manager-kde
Następujące NOWE pakiety zostaną zainstalowane:
libffi5{a} libglade2-0{a} python-cairo{a} python-glade2{a} python-gobject{a} python-gtk2{a} python-numeric{a} wicd
Następujące pakiety zostaną USUNIÊTE:
network-manager{a}
0 pakietów aktualizowanych, 8 instalowanych, 1 do usunięcia i 9 nie aktualizowanych.
Do pobrania 2188kB archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 7016kB.
Następujące pakiety mają niespełnione zależności:
network-manager-kde: Wymaga: network-manager (>= 0.6.2) którego nie można zainstalować
Następujące działania rozwiążą problemy z zależnościami:
Usunięcie następujących pakietów:
network-manager-kde
Wynik: 119
Zaakceptować rozwiązanie? [T/n/q/?] T
Nieprawidłowa odpowiedź. Proszę podać jedno z następujących poleceń:
t: przyjęcie proponowanych zmian
n: odrzucenie proponowanych zmian i poszukiwanie innego rozwiązania
q: rezygnacja i zakończenie programu
,: przejście do następnego rozwiązania
.: przejście do poprzedniego rozwiązania
o: przełączenie pomiędzy treścią rozwiązania a wyjaśnieniem rozwiązania
e: przedstawienie rozwiązania w interfejsie pełnoekranowym
x: przerwanie automatycznego uzupełniania zależności; zamiast tego uzupełnienie zależności ręcznie
r pakiet wersja ...: odrzucenie podanych wersji; rozwiązania je zawierające nie będą proponowane. Podanie UNINST zamiast wersji spowoduje odrzucenie
usunięcia pakietu.
a pakiet wersja ...: akceptacja podanych wersji (; będą proponowane tylko rozwiązania je zawierające. Podanie UNINST zamiast wersji spowoduje akceptację
usunięcia pakietu.
<AKCJA> pakiet... : zmiana stanu podanych pakietów; dostępne AKCJE:
"+": instalacja pakietów
"+M": instalacja pakietów i oznaczenie ich jako zainstalowanych automatycznie
"-": usunięcie pakietów
"_": wyczyszczenie pakietów
"=": zatrzymanie pakietów
":": pozostawienie pakietów w bieżącym stanie bez trwałego zatrzymywania ich
"&M": oznaczenie pakietów jako automatycznie zainstalowanych
"&m": oznaczenie pakietów jako ręcznie zainstalowanych
Zaakceptować rozwiązanie? [T/n/q/?] [/code]
co bym nie wciskal sytuacja sie powtarza...
1.Spróbuj zamiast "T" wcisnąć "y" (od angielskiego yes)
Jest to związane z bugiem w aptitude, nie wiem czy został już rozwiązany bo ostatnio przerzuciłem się na susła.
2.Jeśli p.1. nie pomoże, odinstaluj najpierw NM:
a dopiero potem instaluj wicd.
3.Jeśli i to nie pomoże, spróbuj użyć apt-get do pierwszych dwóch punktów
Jest to związane z bugiem w aptitude, nie wiem czy został już rozwiązany bo ostatnio przerzuciłem się na susła.
2.Jeśli p.1. nie pomoże, odinstaluj najpierw NM:
Kod: Zaznacz cały
aptitude remove network-manager-kde network-manager
3.Jeśli i to nie pomoże, spróbuj użyć apt-get do pierwszych dwóch punktów
A masz moduł załadowany? Co wyrzuca
lsmod | grep iwl
iwl3945 78772 0
firmware_class 6816 1 iwl3945
mac80211 139680 1 iwl3945
led_class 3908 1 iwl3945
cfg80211 21576 2 iwl3945,mac80211
[Dodano: 2008-10-23, 00:27]
Dodam jeszcze że w ustawieniach sieci.
eth0 jest włączone, natomiast wlan0 jest wyłączone?
wlan0 to jak tam jest napisane jest to bezprzewodowe ustawienie sieciowe... Może wystarczy coś tutaj zmienić?
Dodam, że zmieniam na włącz to od razu się zmienia samo na wyłączone...
bash: iwlist: command not found