Brak dźwi
-
Brak dźwięku po aktualizacji do nowego kernela
Witam!
Zainstalowałem Debiana Lenny'ego z kernelem 2.6.24-1-amd6. Dźwięk działał bez zarzutu. Po aktualizacji do kernela 2.6.26-1-amd64 dźwięk przestał działać. Co może być przyczyną?
Zainstalowałem Debiana Lenny'ego z kernelem 2.6.24-1-amd6. Dźwięk działał bez zarzutu. Po aktualizacji do kernela 2.6.26-1-amd64 dźwięk przestał działać. Co może być przyczyną?
-
-
Pewnie
Na tym forum jest bardzo fajny poradnik na temat alsy: http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=494
Jest duża szansa, że po zastosowaniu się do powyższych instrukcji będzie OK
Jeśli chodzi o różnej maści sterowniki, to z reguły jest to kwestia zdobycia i załadowania odpowiedniego modułu jądra, te "typowe" moduły są z reguły w samym jądrze, inne (np. do karty graficznej, virtualboksa) mają odpowiednie instalatory. Jest też module-assistant, ale tego chyba się nie poleca już za bardzo ;-) W sumie tyle, trochę się to różni od przypadku do przypadku.
Na tym forum jest bardzo fajny poradnik na temat alsy: http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=494
Jest duża szansa, że po zastosowaniu się do powyższych instrukcji będzie OK
Jeśli chodzi o różnej maści sterowniki, to z reguły jest to kwestia zdobycia i załadowania odpowiedniego modułu jądra, te "typowe" moduły są z reguły w samym jądrze, inne (np. do karty graficznej, virtualboksa) mają odpowiednie instalatory. Jest też module-assistant, ale tego chyba się nie poleca już za bardzo ;-) W sumie tyle, trochę się to różni od przypadku do przypadku.
mam tan sam problem. Rzecz tyczy się sterownika pcspkr czy jakoś tak. w dmesg stoi czarno na białym, że
Nie wiem dlaczego tak się dzieje, ale po uruchomieniu systemu muszę wykonać alsaconf i przeskanować system w poszukiwaniu kart dźwiękowych (w moim wypadku ca-106 czy podobnie- sb audigy). Po wybraniu jej wszystko działa aż do resetu. Póki co jedynym rozwiązaniem jest pewnie przekompilować kernel i wyłączyć pcspkr w konfiguracji, ale to tylko półśrodek.
Kod: Zaznacz cały
[ 41.388075] input: PC Speaker as /class/input/input4
[ 41.429231] Error: Driver 'pcspkr' is already registered, aborting...
Nic nie musisz kompilować
Dopisz do pliku /etc/modprobe.d/alsa-base-blacklist
Dopisz do pliku /etc/modprobe.d/alsa-base-blacklist
Kod: Zaznacz cały
blacklist snd-pcsp