[+] wlan PRO/Wireless 3945ABG
-
- Senior Member
Tordek - Ty w końcu masz Mandrivę, czy Debiana?
Jeśli Debiana, a na Mandrivie wszystko Ci chodziło, to... po co instalowałeś Debiana? Każdy z tych systemów ma nieco inny sposób niekonsolowego zarządzania sieciami.
wlan0 masz "wyłączony", bo prawdopodobnie nie jest skonfigurowany, ale tam, gdzie szukasz nie włączysz go.
Brakuje Ci wireless-tools itd. Zainstaluj, a potem spróbuj instrukcji ręcznego skonfigurowania sieci (jest np. na jakilinux.org).
Jeśli Debiana, a na Mandrivie wszystko Ci chodziło, to... po co instalowałeś Debiana? Każdy z tych systemów ma nieco inny sposób niekonsolowego zarządzania sieciami.
wlan0 masz "wyłączony", bo prawdopodobnie nie jest skonfigurowany, ale tam, gdzie szukasz nie włączysz go.
Brakuje Ci wireless-tools itd. Zainstaluj, a potem spróbuj instrukcji ręcznego skonfigurowania sieci (jest np. na jakilinux.org).
Debiana.
Po zainstalowaniu wireless-tools nadal nie działa mi ta komenda (zastanawiam się tylko czy dobrze zainstalowałem pakiet, postąpiłem analogicznie jak z "wicd"-em. Tzn. znalazłem na stronie jakiejś to coś co miałem wkleić do pliku "sources.list" (znalazłem coś takiego:potem zrobiłem aktualizację i następnie zrobiłem instalację wireless-tools. No i niestety po restarcie w terminalu mam to samo co wcześniej.
Dodam jeszcze ze przed instalacją wireless-tools wyskoczyło mi przyże brakuje jakiegoś klucza publicznego
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t= ... sc&start=0
zrobiłem to co każą pod tym linkiem, ale dwie pierwsze metody nie zadziałały. Niby się wszystko robi, żadnych błędów ale za każdymwyskakuje, że brakuje tego samego klucza.
Po zainstalowaniu wireless-tools nadal nie działa mi ta komenda (zastanawiam się tylko czy dobrze zainstalowałem pakiet, postąpiłem analogicznie jak z "wicd"-em. Tzn. znalazłem na stronie jakiejś to coś co miałem wkleić do pliku "sources.list" (znalazłem coś takiego:
Kod: Zaznacz cały
deb [url]http://ftp.de.debian.org/debain[/url] lenny main
Dodam jeszcze ze przed instalacją wireless-tools wyskoczyło mi przy
aptitude update
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t= ... sc&start=0
zrobiłem to co każą pod tym linkiem, ale dwie pierwsze metody nie zadziałały. Niby się wszystko robi, żadnych błędów ale za każdym
aptitude update
-
- Senior Member
Racja.
¯adnej pomocy?
Znalazłem na innym debianowym forum informacje: ale niestety wyświetliło mi:
wlan0 Interface doesn't support scanning : Network is down
Znalazłem na innym debianowym forum informacje:
Wpisałempodnieś interfejs ifconfig wlan0 up i będzie chulal
ifconfig wlan0 up
SIOCSIFFLAGS: Nie ma takiego pliku ani katalogu
-
- Senior Member
Tordek:
1. Daj listing komendy iwconfig (jako root).
2. Wydaje mi się, że coś masz pomieszane w systemie, ale trudno mi powiedzieć co. Może nie jest to dobry pomysł, ale... jeśli na tym Debianie nie masz w zasadzie jeszcze niczego, to zrób reinstalkę ze sformatowaniem partycji debianowych. Instalację przeprowadź w taki sposób, by zainstalować system bazowy, następnie wyedytuj plik sources.list i wpisz właściwe ścieżki do repozytoriów dla Twojej dystrybucji (jest na forum). Potem doinstaluj (konsekwentnie posługując się albo apt-getem albo aptitude) pakiety źródeł i nagłówkowe Twojego kernela, a także pakiet wireless-tools i module-assistant.
3. Następnie postąp tak, jak jest napisane tu, przy czym nie musisz ciągnąć pakietu wifi-radar.
4. Teraz możesz spróbować skonfigurować połączenie ręcznie. Po pierwsze sprawdź, czy karta wifi jest... sprzętowo włączona (często się o tym zapomina ). Po drugie... wyłącz wcześniej wszelkie restrykcje do połączenia do routera wifi (hasła, wykrywanie po maku itp.) - połączenie ma być nieszyfrowane (na początek), bo łatwiej. A potem z konta root: - tu sprawdzisz, czy karta jest włączona (wykrywana) przez system. Jeśli zobaczysz jakiś interfejs sieci wifi (np. wlan0), przy którym będzie napisane IEEE 802.11 itd. jest ok. Możesz przystąpić do dalszych działań. Jeśli nie... cóż, znów się będziemy męczyć
Z listingu powyższej komendy winna Ci jeszcze pojawić nazwa sieci (ESSID), która ma taką postać: ESSID: "nazwa_sieci". - nakazujesz pracę Twojej karcie w trybie zarządzania, czyli mniej więcej konfigurujesz do połączenia z routerem/AP
- nakazujesz karcie podłączyć się pod wykrytą sieć.
- przypisujesz adres IP, oczywiście jeśli jest on dostarczany przez dhcp. Zamiast dhclient możesz mieć w systemie inne narzędzie. Jeśli nie masz tego - możesz je spokojnie dociągnąć lub używać tego innego.
ewentualnie jeszcze: - podnosisz interfejs wifi (jeśli trzeba).
I to mniej więcej tyle. Teraz możesz sobie instalować kde, czy cokolwiek innego. Będzie już działać prawidłowo.
Pkt. 3 możesz oczywiście wykonać bez reinstalacji systemu, a potem pkt. 4. Jak pójdzie jeden kłopot z głowy.
Jak zadziała - to dbaj o to, by przy jakiejś instalacji nie wywalić sobie przez przypadek czegoś, co jest niezbędne do nawiązania/utrzymania połączenia. Np. KWlan wywala coś, co stosuje network-manager, przez co podczas takiej instalacji - jeśli masz tylko i wyłącznie połączenie wlan, w pewnym momencie masz przerwane połączenie i nie masz jeszcze nawiązanego nowego.
Powodzonka.
1. Daj listing komendy iwconfig (jako root).
2. Wydaje mi się, że coś masz pomieszane w systemie, ale trudno mi powiedzieć co. Może nie jest to dobry pomysł, ale... jeśli na tym Debianie nie masz w zasadzie jeszcze niczego, to zrób reinstalkę ze sformatowaniem partycji debianowych. Instalację przeprowadź w taki sposób, by zainstalować system bazowy, następnie wyedytuj plik sources.list i wpisz właściwe ścieżki do repozytoriów dla Twojej dystrybucji (jest na forum). Potem doinstaluj (konsekwentnie posługując się albo apt-getem albo aptitude) pakiety źródeł i nagłówkowe Twojego kernela, a także pakiet wireless-tools i module-assistant.
3. Następnie postąp tak, jak jest napisane tu, przy czym nie musisz ciągnąć pakietu wifi-radar.
4. Teraz możesz spróbować skonfigurować połączenie ręcznie. Po pierwsze sprawdź, czy karta wifi jest... sprzętowo włączona (często się o tym zapomina ). Po drugie... wyłącz wcześniej wszelkie restrykcje do połączenia do routera wifi (hasła, wykrywanie po maku itp.) - połączenie ma być nieszyfrowane (na początek), bo łatwiej. A potem z konta root:
iwconfig
Z listingu powyższej komendy winna Ci jeszcze pojawić nazwa sieci (ESSID), która ma taką postać: ESSID: "nazwa_sieci".
iwconfig <nazwa_interfejsu_sieciowego_wifi> mode managed
iwconfig <nazwa_interfejsu_sieciowego_wifi> essid "nazwa_sieci"
dhclient <nazwa_interfejsu_sieciowego_wifi>
ewentualnie jeszcze:
ifconfig <nazwa_interfejsu_sieciowego_wifi> up
I to mniej więcej tyle. Teraz możesz sobie instalować kde, czy cokolwiek innego. Będzie już działać prawidłowo.
Pkt. 3 możesz oczywiście wykonać bez reinstalacji systemu, a potem pkt. 4. Jak pójdzie jeden kłopot z głowy.
Jak zadziała - to dbaj o to, by przy jakiejś instalacji nie wywalić sobie przez przypadek czegoś, co jest niezbędne do nawiązania/utrzymania połączenia. Np. KWlan wywala coś, co stosuje network-manager, przez co podczas takiej instalacji - jeśli masz tylko i wyłącznie połączenie wlan, w pewnym momencie masz przerwane połączenie i nie masz jeszcze nawiązanego nowego.
Powodzonka.
Pierwsza komenda:
2. Zainstalowałem system jeszcze raz (tą komendę z pkt1. zrobiłem po postawieniu systemu )
?
(wstawiłem jedynie tylko te repo które były pod tym linkiem : http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=1515 )
3. Problem polega na tym że nie licząc "module-asisant" nie znajduje mi pakietów które zawierałyby resztę z tego co chcą żebym zainstalował pod tym linkiem. Szukać i dodawać odpowiednie repo?
4.próbować konfigurować ręcznie jeśli nie zrobiłem tego co chciałeś w punkcie trzecim?
Bardzo dziękuję za pomoc!
.
lo no wireless extensions.
eth0 no wireless extensions.
wmaster0 no wireless extensions.
wlan0 IEEE 802.11 ESSID:""
Mode:Managed Frequency:2.412 GHz Access Point: Not-Associated
Tx-Power=0 dBm
Retry min limit:7 RTS thr :o ff Fragment thr=2352 B
Encryption key :o ff
Link Quality:0 Signal level:0 Noise level:0
Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0
Tx excessive retries:0 Invalid misc:0 Missed beacon:0
Po zmianie "sources.list" mam po prostu wpisać np.potem doinstaluj (konsekwentnie posługując się albo apt-getem albo aptitude) pakiety źródeł i nagłówkowe Twojego kernela, a także pakiet wireless-tools i module-assistant.
aptitude update
(wstawiłem jedynie tylko te repo które były pod tym linkiem : http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=1515 )
3. Problem polega na tym że nie licząc "module-asisant" nie znajduje mi pakietów które zawierałyby resztę z tego co chcą żebym zainstalował pod tym linkiem. Szukać i dodawać odpowiednie repo?
4.próbować konfigurować ręcznie jeśli nie zrobiłem tego co chciałeś w punkcie trzecim?
Bardzo dziękuję za pomoc!
.
-
- Senior Member
Ad. 1. Wygląda na to - raz jeszcze to powiem - że kartę wykrywaną przez system masz. Z podanego listingu wynika jednak, że... Twój router nie ma nadanej nazwy. Może zatem problem nie tkwi w Debianie, a w konfiguracji routera? Podłącz się po kablu i ustaw odpowiednio.
Ad. 2. Po każdej zmianie sources.list, jeśli chcesz, by APT zauważył pakiety, musisz wydać komendę z "update".
Ad. 3.
Ad. 4. Tak. Kartę masz wykrywaną, tylko, że... całkiem możliwe, że problem leży zupełnie gdzie indziej. Spróbuj, choć nie wiem co to da. Po łbie nie dostaniesz, systemu nie zepsujesz, zatem... próbuj. Palce w ruch Tylko z głową!
Ad. 2. Po każdej zmianie sources.list, jeśli chcesz, by APT zauważył pakiety, musisz wydać komendę z "update".
Ad. 3.
To znaczy? Pakiety z podanego linka są w repo. Możesz sprawdzić na debian.org. Zatem coś robisz nie tak, trudno mi jednak powiedzieć co.Tordek pisze:nie znajduje mi pakietów które zawierałyby resztę z tego co chcą żebym zainstalował pod tym linkiem
Ad. 4. Tak. Kartę masz wykrywaną, tylko, że... całkiem możliwe, że problem leży zupełnie gdzie indziej. Spróbuj, choć nie wiem co to da. Po łbie nie dostaniesz, systemu nie zepsujesz, zatem... próbuj. Palce w ruch Tylko z głową!