avr - jakie

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
waldus86

avr - jakie środowisko

Post autor: waldus86 »

Witam!
Moje pytanie dotyczy tego, jakie środowisko polecacie do programowania avr-ów (atmegi). Zależy mi na tym, aby było ono pełne (edytor z podświetlaniem składni w C, kompilator, program obsługujący programator). Zainstalowałem sobie środowisko według tego tutoriala: http://tomek.wieliczka.int.pl/avr.html, z tym, że zamiast programu uisp zainstalowałem avrdude, bo wyczytałem, że można go użyż w zamian za uisp, ale kompletnie nie wiem, jak teraz skompilować jakiś projekt i wrzucić go do
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Wystarczy się samemu rozejrzeć:

Kod: Zaznacz cały

apt-cache search avr
http://www.opcode.eu.org/mikrokontrolery/
Awatar użytkownika
diabolic3
Beginner

Post autor: diabolic3 »

Co do edytora z podświetleniem to wystarczy

Kate
w menu narzędzia można w nim ustawić interesujące cię podświetlenie. Możesz się także zainteresować

kdevelop
ja jednak preferuję edytor kate, gdyż jest prosty i funkcjonalny, a poza tym ma wbudowane okienko terminala ;-) . W sprawie kompilatora to niestety nic nie mogę ci poradzić, ponieważ pisze w assemblerze i używam do tego celu

avra
. Do symulacji dobry jest

VMLAB
instaluje się go poprzez wine lecz i tak działa dobrze zresztą zalecają tak jego producenci, nie jestem pewny ale zdaje mi się też że ma on wbudowany kompilator C, ale za to ręki nie dam :-D musisz sam sprawdzić. Jeśli posiadasz programator pod port lpt bądź com to do wrzucania programu do procka mogę polecić ci

ponyrog2000
Tu masz linki do programów:
ponyprog
vmlab

Kate, kdevelop, avra
są w repozytorich ;-) .
Pozdrawiam
waldus86

Post autor: waldus86 »

Dobrze. Dziękuję za odpowiedzi. A jaki program byłby dobry do obsługi programatora USB-JTAG? Czy avrdude by się nadawał, a jeśli tak to jak go należy skonfigurować (ewentualnie jak uruchomić w terminalu), aby wrzucić program do pamięci procesora? Czy da się debugować program w
ODPOWIEDZ