Start systemu - System Clock
Start systemu - System Clock
Przy starcie systemu przez kilka sekund wyświetla się "Setting System Clock", a następnie "Setting System Clock Again". Te dwie operacje spowalniają mi start systemu. Czy da się je jakoś wyłączyć?
-
można.
wychodzi na to, że wystarczy wyrzucić te dwa ostatnie. nie zdziw się jednak kiedy okaże się, że zegar systemowy będziesz miał źle ustawiony..
swoją drogą zamiast init, polecam initng (jest w experimental) - znacznie szybciej ładuje system (choć czasami może działać nie stabilnie).
Kod: Zaznacz cały
$ grep -i "Setting System Clock" /etc/init.d/*
/etc/init.d/hwclockfirst.sh: verbose_log_action_msg "Not setting System Clock"
/etc/init.d/hwclock.sh: verbose_log_action_msg "Not setting System Clock"
$ find /etc/rc?.d/ -name "S??hwclock*.sh"
/etc/rcS.d/S22hwclock.sh
/etc/rcS.d/S18hwclockfirst.sh
swoją drogą zamiast init, polecam initng (jest w experimental) - znacznie szybciej ładuje system (choć czasami może działać nie stabilnie).
-
-
apropos optymalizacji procesu bootowania w Debianie, jest tu ciekawe video z Debconf, na ten temat:
http://ftp.acc.umu.se/pub/debian-meetin ... erola.mpeg
pzdrv.
http://ftp.acc.umu.se/pub/debian-meetin ... erola.mpeg
pzdrv.
Moze dla tych, którym nie chce się oglądać filmu dam link do samej prezentacji:
http://www.marga.com.ar/~marga/debian/b ... f-boot.pdf
Mam jeszcze kilka pytań odnoszących się do tych punktów.
1 Jak ustawić by hwclock i sieć uruchamiała się w tle? Co to w ogóle oznacza?
2. To startowanie równoległe serwisów o tym samym priorytecie to zamienienie linijki 'startup $i start' na 'startup $i start &' w /etc/init.d/rc?
3. Usunięcie depmoda z procesu startowego to zmodyfikowanie niektórych skryptów, by go nie uruchamiały? Tak swoją drogą to jak sprawdzić w jakim pliku znajduje się jakaś linijka, bo cat * | grep depomod nie zwraca nazw plików.
2. To startowanie równoległe serwisów o tym samym priorytecie to zamienienie linijki 'startup $i start' na 'startup $i start &' w /etc/init.d/rc?
3. Usunięcie depmoda z procesu startowego to zmodyfikowanie niektórych skryptów, by go nie uruchamiały? Tak swoją drogą to jak sprawdzić w jakim pliku znajduje się jakaś linijka, bo cat * | grep depomod nie zwraca nazw plików.
-
- Beginner
hwclock.sh tak dlugo sie odpala bo wykonuje synchronizacje z zegarem biosu, mozna chyba go odpalic w trybie szybkim (zapewne w 0.1 sekundy sie odpali, zamiast 2-3), ale dokladnosc zegara bedzie rzedu 1sekundy, a nie 0.1. Wielu osobom (czyli zwykly desktop) mniejsza dokladnosc (tzn. sam zegar bedzie chodzil dokladnie, tylko bedzie przesuniety troche) nie przeszkadza, albo i tak potem odpalają ntpdate do synchronizacji przez sieci ktora dziala szybko.
Nie wiem czy jadro samo nie odczytuje z biosu daty bez synchronizacji, wtedy wystarczy poprostu wystarczy wywlic wlaczanie hwclock.sh.
[ Dodano: 2006-07-24, 19:28 ]
Ale np. Odpalenie w tle hwclock moze byc nie dobrym pomyslem, bo np. u mnie zaraz po hwclock odpala sie ntpdate, i moglo by byc tak ze, hwclock sobie mysli, ntpdate ustawia dokladnie czas, a hwclock potem psuje (bo sie dluzej wykonuje).
Należy przeanalizować w miare dokładnie kolejność skryptów i co któremu może byc potrzebne.
Otworzyc plik /etc/init.d/rc i przeczytac okolice linijki 31. (ustawic CONCURRENCY=shell).
PS. Ja osobiście nie potrzebuje szybko wstającego systemu, bo chodzi nonstop i tak.
Nie wiem czy jadro samo nie odczytuje z biosu daty bez synchronizacji, wtedy wystarczy poprostu wystarczy wywlic wlaczanie hwclock.sh.
[ Dodano: 2006-07-24, 19:28 ]
Oznacza to że inne usługi którym tak naprawde za bardzo nie zależy aby te usługi były odpalone/zakonczone natychmiast (np. troche mniej dokładny zegar nie przeszkodzi odpalić się usługom, a brak sieci też nie bedzie przeszkadzam wiekszosci uslug, poza moze eximem, i ntpdate).Jabber pisze:Moze dla tych, którym nie chce się oglądać filmu dam link do samej prezentacji:
Ale np. Odpalenie w tle hwclock moze byc nie dobrym pomyslem, bo np. u mnie zaraz po hwclock odpala sie ntpdate, i moglo by byc tak ze, hwclock sobie mysli, ntpdate ustawia dokladnie czas, a hwclock potem psuje (bo sie dluzej wykonuje).
Należy przeanalizować w miare dokładnie kolejność skryptów i co któremu może byc potrzebne.
Chyba nie. Wystarczy zrobic co nastepuje:2. To startowanie równoległe serwisów o tym samym priorytecie to zamienienie linijki 'startup $i start' na 'startup $i start &' w /etc/init.d/rc?
Otworzyc plik /etc/init.d/rc i przeczytac okolice linijki 31. (ustawic CONCURRENCY=shell).
Kod: Zaznacz cały
grep -H depmod *