[+] Flash w Iceweasel

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
menteith

[+] Flash w Iceweasel

Post autor: menteith »

Witam,

kolega namieszał mi w systemie i teraz filmy flash np. te na youtube nie startują automatycznie po wejściu na stronę. ¯eby je odtworzyć trzeba kliknąć wielki przycisk play, w oknie w którym jest wyświetlane video. Jak to naprawić?

ObrazekObrazek
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

menteith, kolega Ci nie namieszał tylko usprawnił przeglądarkę. Teraz to Ty decydujesz czy masz oglądać flash zaraz po wejściu na stronę czy nie.

Możesz to wyłączyć. Zainteresuj się zainstalowanymi dodatkami: Narzędzia -->Dodatki i wyłącz te, które Ci przeszkadzają.
menteith

Dopiero teraz zauwazylem ze po nacisnieciu "play" video sie nie odtwarza, nie ma tez dzwieku. Probowalem nawet usunac katalog ~/.mozilla ale nie moge powrocic do poprzedniego stanu :-|
Awatar użytkownika
mesiu84
Beginner

Post autor: mesiu84 »

Wygląda na to, że masz zainstalowanego

Kod: Zaznacz cały

gnash'a
czyli darmowego flash'a, jak chcesz żeby od razu włączało ci filmy to odinstaluj go i pobierz sobie najnowszą wersję flash'a na Linuksa i zainstaluj.
menteith

$ aptitude search gnash
p   gnash                           - free Flash movie player
Mam takiego flasha:

aptitude search flash
i   flashplayer-mozilla             - Macromedia Flash Player
p   flashplugin-nonfree-extrasound  - Adobe Flash Player platform support librar
EDIT: Wystarczylo usunac swfdec-mozilla.
fnmirk
Senior Member

mesiu84 pisze:Wygląda na to, że masz zainstalowanego

gnash'a
Tak zachowują się strony kiedy jest aktywny Adblock.

menteith, masz zainstalowaną wtyczkę Macromedia Flash Player. Wystarcza to do odtwarzania tego formatu filmów.
menteith pisze:Probowalem nawet usunac katalog ~/.mozilla
Po co i dlaczego? Przejrzyj zainstalowane dodatki i wyłącz te, które przeszkadzają.
Jednym z nich jest Adblock. Po wyłączeniu dodatku należy zrestartować przeglądarkę (zamknąć i ponownie uruchomić).
Awatar użytkownika
mesiu84
Beginner

Post autor: mesiu84 »

fnmirk pisze:

gnash'a
Tak zachowuje się rzeczywiście przeglądarka ale gdy jest zainstalowany plugin flashblock, albo jakoś tak, do przeglądarki iceweasel, AdBlock nie ma z tym nic wspólnego. Zresztą jak ten plugin jest zainstalowany to i tak wygląda to całkiem inaczej.
fnmirk
Senior Member

mesiu84, tak --- flashblock tak się też zachowuje. Tylko że ja go nie mam zainstalowanego.

Mam skonfigurowanego adblocka, który jest też widoczny na przedstawionym zrzucie.

Edit:
mesiu84, jednak masz rację, że adblock nie ma z tym nic wspólnego. Mam jeszcze blokadę skryptów.
menteith

fnmirk pisze:

gnash'a

menteith, masz zainstalowaną wtyczkę Macromedia Flash Player. Wystarcza to do odtwarzania tego formatu filmów.
menteith pisze:Probowalem nawet usunac katalog ~/.mozilla
Po co i dlaczego? Przejrzyj zainstalowane dodatki i wyłącz te, które przeszkadzają.
Jednym z nich jest Adblock. Po wyłączeniu dodatku należy zrestartować przeglądarkę (zamknąć i ponownie uruchomić).
Usuniecie katalogu .mozilla (a w zasadzie zmiana jego nazwy) bylo najszybszym sposobem sprawdzenia czy na odtwarzanie wplywa jakas wtyczka. Jak sie okazalo winna byla nie wtyczka a program o ktorym pisalem - wystarczylo go usunac z poziomu aptitude i wszystko jest w porzadku.
el.payaco

Post autor: el.payaco »

Witam!

A jak Ci się udało usunąć swfdec-mozilla, bo u mnie jak chcę usunąć to przy okazji chce mi odinstalować gnome. Czytałem już trochę o tym ale nadal nie znam jakiegoś sensownego rozwiązania. Z góry dziękuję za jakąś podpowiedź.
ODPOWIEDZ