VmWare server tworzenie systemów wirtualnych

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
rumcajson

VmWare server tworzenie systemów wirtualnych

Post autor: rumcajson »

Zainstalowalem VMware-server-2.0.0-122956.i386 niestety po instalacji w Gnomie nie pojawily sie zadne ikonki z VmWare Console, probuje przez terminal wpisac "VmWare" i po tym wyskakuje mi VmWare Web Access, ktory domaga sie loginu i hasla.
To chyba tak wygladac nie powinno, a jak powinno to jakie haslo i login wpisac. Chcialbym sobie na Debianie wyprobowac nowe Ubuntu. Prosze o pomoc w zainstalowaniu wirtualnego systemu. Dziekuje i pozdrawiam.

Moj system:

Kod: Zaznacz cały

Debian Lenny Jadro 2.6.26-1-686
Awatar użytkownika
bbmti

Post autor: bbmti »

Wedle tego howto działa:

KLIKNIJ TUTAJ

Jest również dobry opis na tym forum, wystarczy poszukać
zoltan

Post autor: zoltan »

Opis Kaki tu się nie zda bo opisywał okienkowe (wersja 1.x) VMWare a VmWare 2 inaczej działa niż poprzednie wersje. Nie ma okienek tylko webowy interfejs. Wszystkim zarządzasz z poziomu przeglądarki.
Do @rumcajson. Wpisz w okienku logowania user root i hasło root-a (linuksowego). A potem trochę zabawy z panelem administracyjnym itp.
rumcajson

Post autor: rumcajson »

Z tym webowym interfejsem troszke zdebialem :)

Tutaj jest opis instalacji pod Ubuntu, pod Debianem prawie tak samo:

Kod: Zaznacz cały

http://www.howtoforge.com/the-perfect-desktop-ubuntu-8.10-p4
Udalo mi sie zalogowac i zrobic maszyne wirtualna, jest jako uruchomione, nie wiem tylko jak sie dostac teraz na ten wirtualny system. Moze ktos ma jakies howto vmware, albo jakas dobra pozycje (ksiazke) obslugi?
zoltan

Post autor: zoltan »

Wybierz z inwentory (z lewej) twoją maszynę wirtualną a potem na głównym ekranie (dla konkretnej maszyny) przejdź na zakładkę KONSOLA (console) i tam jest napisane jaki jest stan (czy uruchomiona). Jeżeli uruchomiona to kliknij w okienko konsoli myszką to otworzy ci w okienku twój system. Zresztą na zakładce console jest napisane "Click left mouse button to open virtual machine in new window" czy coś takiego
ODPOWIEDZ