Zainstalowalem VMware-server-2.0.0-122956.i386 niestety po instalacji w Gnomie nie pojawily sie zadne ikonki z VmWare Console, probuje przez terminal wpisac "VmWare" i po tym wyskakuje mi VmWare Web Access, ktory domaga sie loginu i hasla.
To chyba tak wygladac nie powinno, a jak powinno to jakie haslo i login wpisac. Chcialbym sobie na Debianie wyprobowac nowe Ubuntu. Prosze o pomoc w zainstalowaniu wirtualnego systemu. Dziekuje i pozdrawiam.
Opis Kaki tu się nie zda bo opisywał okienkowe (wersja 1.x) VMWare a VmWare 2 inaczej działa niż poprzednie wersje. Nie ma okienek tylko webowy interfejs. Wszystkim zarządzasz z poziomu przeglądarki.
Do @rumcajson. Wpisz w okienku logowania user root i hasło root-a (linuksowego). A potem trochę zabawy z panelem administracyjnym itp.
Udalo mi sie zalogowac i zrobic maszyne wirtualna, jest jako uruchomione, nie wiem tylko jak sie dostac teraz na ten wirtualny system. Moze ktos ma jakies howto vmware, albo jakas dobra pozycje (ksiazke) obslugi?
Wybierz z inwentory (z lewej) twoją maszynę wirtualną a potem na głównym ekranie (dla konkretnej maszyny) przejdź na zakładkę KONSOLA (console) i tam jest napisane jaki jest stan (czy uruchomiona). Jeżeli uruchomiona to kliknij w okienko konsoli myszką to otworzy ci w okienku twój system. Zresztą na zakładce console jest napisane "Click left mouse button to open virtual machine in new window" czy coś takiego