Wasze ulubione czasopisma.
Wasze ulubione czasopisma.
Jakie są wasze ulubione czasopisma? Co polecacie?
Ja ze swojej strony mogę polecić:
-Software Developer's Journal - bardzo dobre, a za razem trude. - programowanie
-K¦ Ekspert - ostatnio się bardzo pogroszył więc teraz przesiadam się na PC FORMAT - ogólnie komputery
Co do SDJ to jest trudne i drogie (26.75zł), ale chyba najlepsze jeżeli chodzi o programowanie. ;P - bardziej się opłaca kupić prenumeratę, bo jest dużo taniej z (10 -15 zł).
Jakie wy czytacie? Jakie polecacie pod Linuxa? Aktualnie żadnego nie mam o Linuxie, a właśnie sie na niego przesiadam na 'stałe' więc by się cos przydało.
Ja ze swojej strony mogę polecić:
-Software Developer's Journal - bardzo dobre, a za razem trude. - programowanie
-K¦ Ekspert - ostatnio się bardzo pogroszył więc teraz przesiadam się na PC FORMAT - ogólnie komputery
Co do SDJ to jest trudne i drogie (26.75zł), ale chyba najlepsze jeżeli chodzi o programowanie. ;P - bardziej się opłaca kupić prenumeratę, bo jest dużo taniej z (10 -15 zł).
Jakie wy czytacie? Jakie polecacie pod Linuxa? Aktualnie żadnego nie mam o Linuxie, a właśnie sie na niego przesiadam na 'stałe' więc by się cos przydało.
Ja przynajmniej raz w miesiącu zachodzę do Empika poprzeglądać nowe czasopisma (głównie muzyczne). Z informatycznych przeglądam Chipa, PC Worlda, Linux+, Linux Magazine itp. Jak trafię jakiś ciekawszy artykuł to czytam na miejscu. Nie kupuję nic bo szkoda mi pieniędzy. Jak znajdę np. jakiś ciekawy test, porównanie czy np. artykuł z dużymi fragmentami kodu zródłowego to po powrocie do domu ściągam egzemplarz danego czasopisma z np. PEB 8-)
Ciekawy temat poruszyłeś pietrzuch, Ja już dawno doszedłem do wniosku, biorąc pod uwagę koszta, że lepiej wychodzi kupować książki nawet stare z allegro niż np. 3 numery "dobrej" gazety, na pewno nauczę się więcej kupując książkę, np. Chip - jak to co numer podpowiadają jak przyśpieszyć Windowsa... jak by już był mało przyśpieszony przez te pięć lat :mrgreen:. Poza tym informacje tam zawarte często już wcześniej przeczytałem w internecie jeżeli się interesuje danym tematem.
Poza tym polecam o linuxie darmową gazetę Dragonia - http://www.dragonia.pl/
Poza tym polecam o linuxie darmową gazetę Dragonia - http://www.dragonia.pl/
W dawnych czasach czytało się Chipa, PC World Komuter, Next i Linux+ . Obecnie wolę skorzystać z bogatych zasobów internetu w poszukiwaniu ciekawostek i porad. Po drugie oszczędność - kupowanie prasy w której wielokrotnie powtarza się ten sam temat jest IMO bez sensu. Jedyną "gazetką" która regularnie czytam jest polecana wyżej Dragonia Magazine (czasami można w niej znaleźć ciekawe notki)
Mi coraz bardziej te czasopisma się nudzą, szczerze mówiąc żadko które mi odpowiada, lub jest za drogie. Teraz po zmienieniu szkoły tym bardziej przestaję je kupować, ponieważ w bibliotece mogę je sobie wyporzyczyć za free z wyjątkiem najnowszego numeru, który jest do czytania na miejscu. Niestety nie ma tam takich czasopism jak Linux+ czy SDJ.
Grzesiek
Co do książek masz częściową rację. Z książki więcej się nauczysz, np. programowania. ;D Niestety wtedy nie dowiadujesz się o najnowszych testach, sprzęcie, aplikacjach. Do tego książki zazwyczaj poświęcone są jednemu tematowi.
Podawajcie swoją listę, to pomaga innym użytkownikom znaleźć czasopismo dla siebie. Np. ja w ten sposób dowiedziałem się o SDJ.
Grzesiek
Co do książek masz częściową rację. Z książki więcej się nauczysz, np. programowania. ;D Niestety wtedy nie dowiadujesz się o najnowszych testach, sprzęcie, aplikacjach. Do tego książki zazwyczaj poświęcone są jednemu tematowi.
Podawajcie swoją listę, to pomaga innym użytkownikom znaleźć czasopismo dla siebie. Np. ja w ten sposób dowiedziałem się o SDJ.
[quote="pietrzuch"]
Grzesiek
Co do książek masz częściową rację. Z książki więcej się nauczysz, np. programowania. ]
Książki kupuje, żeby nauczyć się czegoś konkretnego, a co do nowinek to właśnie od tego jest Internet - nawet w gazetach to już stara informacja. A tak konkretnie to czytam mi. dobreprogramy.pl, idg.pl już od dawna nie!
np.
2xPC Format == stara książka o linuxie na alllegro
więc o czym tu gadać
Grzesiek
Co do książek masz częściową rację. Z książki więcej się nauczysz, np. programowania. ]
Książki kupuje, żeby nauczyć się czegoś konkretnego, a co do nowinek to właśnie od tego jest Internet - nawet w gazetach to już stara informacja. A tak konkretnie to czytam mi. dobreprogramy.pl, idg.pl już od dawna nie!
np.
2xPC Format == stara książka o linuxie na alllegro
więc o czym tu gadać
-