Window Maker - kilka pyta

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
Awatar użytkownika
Wieloryb

Window Maker - kilka pytań pozątkującego

Post autor: Wieloryb »

Witam
Jestem tutaj nowy, z Linuksem do tej pory miałem niewiele styczności. Jednak spalenie karty graficznej zmusiło mnie do zainstalowania czegoś prostego. W związku z tym mam kilka pytań dotyczących tego środowiska.
  1. Kliknąłem w menu Session -> Restart Window Maker i moje ikonki (spinacz, ikonki po zminimalizowaniu programów itd.) zrobiły się takie malutkie i nie wiem co z tym zrobić.
  2. Próbowałem ściągnąć nowy temat graficzny, ale nie chce się zapisać na dysku. Po kliknięciu "zapisz na dysku" po prostu wraca do strony na której kliknąłem link i nic się nie dzieje.
  3. Jak nazywają się, jak zrobić takie małe ikonki, które pokazują godzinę, zużycie procesora, dysku itd.
  4. Może ktoś ma gdzieś jakiś artykuł o podstawach tego środowiska (uruchamianie programów, zmienianie opcji w menu itd.). Takie najprostsze rzeczy, które powinienem o nim wiedzieć. ;]
Liczę na Waszą pomoc
Pozdrawiam
Wieloryb
chudini

Post autor: chudini »

Nie wiem o jaką dokumentację ci dokładnie chodzi, ale myślę że powinieneś dokładnie zapoznać się z tym tematem -->http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=6073.

Pozdrawiam
Utumno
Beginner

Post autor: Utumno »

Poczytaj na stronie Window Makera:

http://www.windowmaker.info/

Po lewej masz FAQ, Documentation i Mailing Lists.

Window Maker niestety od dluzszego czasu jest nierozwijany, proponowalbym cos aktualniejszego jak IceWM czy XFCE.
Adrian_Wir

Post autor: Adrian_Wir »

Jeżeli już uparłeś się na WindowsMarkera to tu masz trochę na ten temat:
1, 2 i 3
Po więcej informacji odeślę cię tu.

Ale i tak polecam ci zmianę menadżera na fluxboxa. Jest lekki, łatwy w konfiguracji i bardzo dobrze udokumentowany, wszystko znajdziesz tu:
forum
portal
ODPOWIEDZ