Etch i Gnome - jak uruchomi
-
Etch i Gnome - jak uruchomić?
Witam. Jestem początkującym użytkownikiem. Zainstalowałem Debiana, zrobiłem partycje, skonfigurowałem z konta roota tak jak jest wszystko w poradniku na tym forum. Zainstalowałem środowisko graficzne Gnome. I mam problem loguje się jako użytkownik podaję login i hasło i nie wiem jak wejść do pulpitu. Przepraszam za głupie pytanie ale jestem początkującym ale chcę pogłębiać swoją wiedzę o Linuksie
Moja wersja Debian 4,0r4a
Pozdrawiam
Moja wersja Debian 4,0r4a
Pozdrawiam
Rozumiem że po uruchomieniu systemu jesteś w konsoli, jeśli tak to po zalogowaniu się jako user wpisz
powinno się odpalić środowisko graficzne. Jeśli zadziała bez problemu to polecam instalację GDM:
(jako root)
A jeśli się nie uda, to pisz tu, coś się wymyśli
PS. Podaj linka do tego poradnika z którego korzystałeś, będzie wiadomo co już zrobiłeś
Kod: Zaznacz cały
startx
(jako root)
# aptitude install gdm
PS. Podaj linka do tego poradnika z którego korzystałeś, będzie wiadomo co już zrobiłeś
-
Niestety nic to nie pomaga, wypisuje informację:
Korzystałem z poradnika http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=819
Jak się zaloguje jako root to ma problem z x-org środowisko graficzne jest źle skonfigurowane.
user not authorized to run X serwer aborting
Jak się zaloguje jako root to ma problem z x-org środowisko graficzne jest źle skonfigurowane.
skoro nie mozesz uruchomix x-ow z poziomu zwyklego uzytkowinka to moze sprobuj
jesli chodzi o konfiguracje xorga to proponuje to przeczytac http://www.debian.linux.pl/viewtopic.php?t=492
su
startx
-
Tak jak napisał sali spod roota w konsoli wydaj polecenie:
Zakładając, że masz już wszystkie wpisy w /etc/apt/source.list będziesz miał menadżer logowania, który umożliwi ci logowanie się na konto zwykłego użytkownika bez wpisywania:
aptitude update && aptitude install gdm
Zakładając, że masz już wszystkie wpisy w /etc/apt/source.list będziesz miał menadżer logowania, który umożliwi ci logowanie się na konto zwykłego użytkownika bez wpisywania:
startx