Jakiego programu brakuje w Debianie\Linuksie?
Jakiego programu brakuje w Debianie\Linuksie?
Proszę napiszcie jakiego programu wam brakuje w Debianie (nie chodzi o programy typy autocad czy inne znane z Windowsa). Chodzi mi o programy o określonej funkcjonalności, czyli np program do fakturowania. Pytam ponieważ chcę wesprzeć Debiana tworząc programy jakich brakuje.
PS. Może znajdą się jacyś inni chętni.
PS. Może znajdą się jacyś inni chętni.
Takich programów (fakturowanie) jest pare, ponoć w małych firmach sie sprawdzają. Jak mnie pamięć nie myli to na forum Ubuntu.pl ktos montowal ekipe, zeby napisac program do obsługi magazynu bo z tym juz jest gorzej (a w zasadzie stworzyc jakis konkretny program, zeby łaczył to wszystko). Niestety nie moge sie teraz doszperać tego tematu.
-
- Senior Member
Nie tylko w Debianie, ale w całym linuksie:
1. OCR ze wsparciem dla języka polskiego (wprawdzie projekt tesseract-pl rozpoczął działanie, ale na efekty trzeba będzie poczekać); najlepiej, gdyby się udało go połączyć z jakimś programem typu Scanlite.
2. dobry program fakturujący (wiem, są Lefthand, ale istnieje sztuka dla wtajemniczonych umożliwiająca uruchomienie i stabilne działanie tej aplikacji w systemie, w którym znajdują się jeszcze inne programy i bywa aktualizowany; jest e-faktura, ale jej brakuje pewnych funkcjonalności; najfajniejszy byłby o modułowej budowie, który umożliwiłby użycie takich modułów, jakie są danemu przedsiębiorcy potrzebne)
3. intuicyjnie działający, prosty w użytku edytor HTML dla KDE 4
4. "programy wspomagające stosowanie makr" MSO w OO (chodzi o to, że jest spora ilość pakietów, które są oparte np. na Excelu, a których się nie da wykorzystać w OO)
Generalnie zaś, to oprócz OCR i być może owego programu fakturujęcego, bardziej istotne byłoby wprowadzenie nowych, lepszych funkcjonalności w już działających programach (np. lepsze tj. pełne wspomaganie protokołu gg w Kopete, dodanie do e-faktury możliwości wyliczania podatku od sumy brutto itp.) niż tworzenie jakichś nowych aplikacji.
1. OCR ze wsparciem dla języka polskiego (wprawdzie projekt tesseract-pl rozpoczął działanie, ale na efekty trzeba będzie poczekać); najlepiej, gdyby się udało go połączyć z jakimś programem typu Scanlite.
2. dobry program fakturujący (wiem, są Lefthand, ale istnieje sztuka dla wtajemniczonych umożliwiająca uruchomienie i stabilne działanie tej aplikacji w systemie, w którym znajdują się jeszcze inne programy i bywa aktualizowany; jest e-faktura, ale jej brakuje pewnych funkcjonalności; najfajniejszy byłby o modułowej budowie, który umożliwiłby użycie takich modułów, jakie są danemu przedsiębiorcy potrzebne)
3. intuicyjnie działający, prosty w użytku edytor HTML dla KDE 4
4. "programy wspomagające stosowanie makr" MSO w OO (chodzi o to, że jest spora ilość pakietów, które są oparte np. na Excelu, a których się nie da wykorzystać w OO)
Generalnie zaś, to oprócz OCR i być może owego programu fakturujęcego, bardziej istotne byłoby wprowadzenie nowych, lepszych funkcjonalności w już działających programach (np. lepsze tj. pełne wspomaganie protokołu gg w Kopete, dodanie do e-faktury możliwości wyliczania podatku od sumy brutto itp.) niż tworzenie jakichś nowych aplikacji.
-
- Senior Member
Z mojej strony ów program do fakturowania to nie jest przykład Jest spora ilość osób, które wykorzystują linuksa także jako systemu w biurze. Jak wspomniałem, do dyspozycji mają albo krowiaste LH, albo małe programiki, których funkcjonalność jest na dość podstawowym poziomie. Brakuje dobrego, "średniego" programu.
-
- Senior Member