Ubuntu ma nowsze pakiety niż SID?

Ogólne pytania dotyczące systemu
Naglfar

Ubuntu ma nowsze pakiety niŻ SID?

Post autor: Naglfar »

Witam.

Dzisiaj wymigrowałem z Ubuntu 8.10 na Debiana SID, szukając dystrybucji lżejszej i z nowszymi pakietami. Zdziwiłem się, gdy okazało się, że pakiety w SIDzie są starsze niż w Ubuntu. Np. zamiast GNOME 2.24 mam teraz 2.22.3.

Tak to jest, czy sknociłem coś z repozytoriami?

Pozdrawiam.
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

Nic nie sknociłeś ;)
Nie istnieje jedna dystrybucja, która ma zawsze wszystkie pakiety najnowsze. Szczególnie, że w przypadku Sida trudno nawet mówić o "dystrybucji". Być może w repozytorium experimental jest już GNOME w wersji 2.24.
Nie wiem, czy takie występują w przypadku środowiska GNOME, ale jeśli chodzi o KDE, to w oparciu o SUSE wydawane są praktycznie raz na tydzień płyty LiveCD z aktualnym KDE4. I to jest chyba "dystrybucja" z najnowszymi możliwymi pakietami.
JarekMk
Beginner

Post autor: JarekMk »

Najszybciej to chyba w Archu wychodzą.
Debian ma powiedzmy stare, sam nad tym boleje ale jednak na prawdę stabilne paczki.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Tak naprawdę to nie rozumie jak należy odbierać tego typu stwierdzenia? Czy jesteśmy na torze wyścigowym? Kto szybciej? Kto więcej? A mój numerek jest wyższy od Twojego itp.

Czy ta różnica jest tak rewolucyjna? Wydaje mnie się że nie.

Podstawą Debiana jest stabilność i niezawodność. Numerki pakietów na serwerze można zmieniać bardzo szybko. Nowe wersje wypuszczać co godzinę. Poprawiona literówka w interfejsie użytkownika to nie powód do wydawania nowej wersji. Deweloperzy uznają, że czas na dołączenie nowej wersji to ją dołączą. Pragnie jakiś użytkownik nowszej wersji, pobiera na własne ryzyko z gałęzi experimental lub kompiluje z najnowszych źródeł pobieranych ze strony domowej pakietu.
Potrzebujesz komputer do pracy czy jesteś deweloperem? Chyba że testujesz nowe pakiety?
Naglfar

Post autor: Naglfar »

Dzięki za odpowiedzi.

Wydawało mi się, że wersja Unstable ma inne priorytety niż stabilnośc i niezawodność.

Nie chodzi mi o numerki, tylko funkcjonalności, które pojawiają się w nowych wersjach. Brakuje mi na przykład nieco przebudowanego interfejsu GIMPa i zakładek w Nautilusie, które były obecne w Ubuntu 8.10.
pavbaranov
Senior Member

Naglfar pisze:Brakuje mi na przykład nieco przebudowanego interfejsu GIMPa
Akurat GIMP w wersji 2.6 jest dostępny w experimental i działa - na tyle, na ile wiem, ze sporadycznego użycia - dobrze.
Domanoid

Post autor: Domanoid »

Co do paczek w repozytoriach... Powiedzcie mi prosze czy w lennym jest już kernel 2.6.27? Dopiero w nim jest zaimplementowana obsługa mojej karty wifi.
PS. Szukam czegoś lżejszego od Ubuntu ale jeszcze nie jestem gotowy na Archa...
pavbaranov
Senior Member

Domanoid pisze:Powiedzcie mi prosze czy w lennym jest już kernel 2.6.27?
Hmmm.... jest takie coś jak wyszukiwarka pakietów na debian.org i daje takie efekty: http://packages.debian.org/search?keywords=linux-image
PS. Szukam czegoś lżejszego od Ubuntu
Xubuntu ?
Awatar użytkownika
iria
Junior Member

Post autor: iria »

Nowszego jądra niż 2.6.26 nie znajdziesz w Lennym, bo on jest zamrożony i szykowany do wydania.

Nowe jądro jest dostępne w trunku i dodając repozytoria ze strony możesz je sobie pobrać.

Do Sida 2.6.27 pewnie też nie wejdzie dopóki nie wydadzą Lenny'ego.

Jeśli chcesz dystrybucję lekką i łatwą, do tego bazującą na Debianie to polecam Siduksa . Posiada sporo graficznych konfiguratorów jak Ubuntu i do tego jest bardzo szybki. Taki zoptymalizowany Debian na desktop. Do tego w 100% binarnie zgodnego z Debianiem.

Możesz też pobrać jajko z Siduksa, oni mają obecnie 2.6.27, wystarczy dodać sobie ich repo, dostepne w spisie na tym forum.
De_sant

Post autor: De_sant »

Numerki to nie wszystko - wystarczy spojrzeć np. na numer kernela w RHEL 5.

Od dnia wydania posiadam zainstalowany na dysku buntu 8.10 i co osiagnalem poprzez wyzszy numerek?
- brak 5,1 (karta dzwiekowa)
- nie zapamietuje ustawien glosnosci (ciagle po restarcie mam PCM 100%)
- odswiezanie monitora 1920x1200 tylko 50Hz

w buntu 8.04 ani debianie SID nie ma tych problemow.

imo nowe wydanie buntu= co najwyzej Debian Experimental

(a jajko mozna sobie samemu skompilowac - uzywajac starego/poprawnego/bezpiecznego konfiga - wystarczy dodac brakujace opcje).
ODPOWIEDZ