Witam. Właśnie zainstalowałem sobie conky wg opisu w dziele How to, tj. zainstalowałem conky i stworzyłem plik conf i wrzuciłem do niego zawartość taką jaka była podana w poradniku. Następnie wpisuje w konsoli "conky" i... nic na pulpicie ani śladu. W konsoli dostaję taki komunikat:
Conky: forked to background, pid is 2580
hubert@delta-debian:~$
Conky: desktop window (140000d) is subwindow of root window (a2)
Conky: drawing to desktop window
Conky: failed to set up double buffer
Conky: drawing to single buffer
Szukałem na google ale z mizernym skutkiem. Ma ktoś może jakiś pomysł jak to rozwiązać?
jak pojawią się informacje o conky to oznacza to, że conky jest uruchomione. Czasami się tak zdarza, że conky się odpali ale na pulpicie się go nie widzi - miałem podobnie. Z tego co pamiętam trzeba było coś zmienić w ~/.conkyrc. Spróbuj zmienić own_window no na own_window yes.
Conky: failed to set up double buffer
Conky: drawing to single buffer
To prawdopodobnie oznacza że nie załadowałeś dbe dla xorg'a. Problemem mogą być dalsze ustawienia przy niemożności ustawienienia double buffer
Sprawdź czy masz xorg.conf taką linijkę w sekcji module:
bartosh pisze:To prawdopodobnie oznacza że nie załadowałeś dbe dla xorg'a. Problemem mogą być dalsze ustawienia przy niemożności ustawienienia double buffer
Sprawdź czy masz xorg.conf taką linijkę w sekcji module:
'
Mam dokładnie to samo, a Load "dbe" mam w xorg.conf. Sprawdziłem w logach, ładuje się moduł dbe. Więc to raczej nie tego wina.
Kaka' pisze:Spróbuj zmienić own_window no na own_window yes.
Działa, tyle że conky uruchamia się teraz w okienku, niby można się do tego przyzwyczaić ale jeżeli ktoś miałby pomysł jak "zmusić" conky do pracy bez okienka to byłbym wdzięczny.
Asghan pisze:Działa, tyle że conky uruchamia się teraz w okienku, niby można się do tego przyzwyczaić ale jeżeli ktoś miałby pomysł jak "zmusić" conky do pracy bez okienka to byłbym wdzięczny.