Adobe wydaje Flasha 64 bit na Linuksa

Wszystko Off Topic
yantar
Member

Adobe wydaje Flasha 64 bit na Linuksa

Post autor: yantar »

Drugą nowością - najbardziej chyba rewolucyjną ze wszystkich - jest przedstawienie 64-bitowego odtwarzacza FlashPlayer. Co najbardziej zaskakuje, Adobe zdecydowało się wydać jego pierwszą wersję nie na Windows czy Mac OS X, ale na Linuksa. W oświadczeniu firmy można przeczytać:

"Wydanie wersji alfa 64-bitowego FlashPlayera na Linuksa jest pierwszym krokiem w stronę stworzenia natywnych wersji 64-bitowych na wszystkie platformy. Wybraliśmy Linuksa na pierwszą z 64-bitowych platform ze względu na największe zapotrzebowanie na taką wersję, oraz fakt, że dystrybucje Linuksa nie są dostarczane z 32-bitowymi przeglądarkami. Dzięki temu wydaniu Flash będzie w pełni uczestniczył w 64-bitowych dystrybucjach Linuksa. W przyszłości chcemy stworzyć także 64-bitowy odtwarzacz dla Windows i MacOS X".
źródło http://webhosting.pl/view/full_by_id/4549

Wersje 64 bit można juz pobrać ze strony Adobe.
AdeBe
Junior Member

Post autor: AdeBe »

He he, zaraz sobie potestuję. Jeśli da się używać, to nspluginwrapper wylatuje z kompa
LiTE
Beginner

Post autor: LiTE »

Skopiowałem plik libflashplayer.so do /usr/lib/mozilla/plugins/, uruchomiłem ponownie FFa. W about :p lugins pojawił mi się flash, ale niestety na stronach gdzie są obiekty flash jest biały ekran, a przeglądarka dostaje 'zwieszek'.

Komuś to zadziałało?

--- EDIT ---
Został mi plik w /home/lite/.mozilla/plugins/nsplug.flashplayer.so i on blokował. Wszystko działa ładnie ^^
kieliszek

Post autor: kieliszek »

A dałeś uprawnienia +x?
Awatar użytkownika
paolus
Beginner

Post autor: paolus »

Witam
Działa rewelacyjnie. Iceweasel i Opera dostały niezłego kopa wydajnościowego ;-) . A instalacja prosta jak nigdy przedtem. Jestem pozytywnie zaskoczony bo myślałem, że się już nie doczekam.
Pozdrawiam
Utumno
Beginner

Post autor: Utumno »

Wow! Wreszcie wydostane Firefoxa z czelusci 32bitowege chroota.

A nawiasem mowiac, na tej stronie Sun obiecuje wypuscic 64 bitowy plugin Javy w update'cie JRE 6u12 ktory ma wyjsc 'wczesnym 2009'.

Oczywiscie, zauwazmy tez, ze ludzie otworzyli tego buga Sun'owi 14 stycznia 2003...
AdeBe
Junior Member

Już przetestowałem. Youtube działa świetnie, stronka nvidii wyświetla się poprawnie, reklamy flashowe też działają :evil: Jak dla wystarczająco, aby wywalić nspluginwrappera
Utumno pisze:A nawiasem mowiac , na tej stronie Sun obiecuje wypuscic 64 bitowy plugin Javy w update'cie JRE 6u12 ktory ma wyjsc 'wczesnym 2009' .
64bitowy plugin Javy nie jest nam do niczego potrzebny :-D mamy openjdk i plugin do Fx działa idealnie
Utumno
Beginner

Post autor: Utumno »

64 bitowy plugin Javy jest potrzebny zeby Kurnik poprawnie dzialal.
giaur
Member

Post autor: giaur »

Eee tam male wydarzenie, jak bedzie 64-bitowy plugin javy to powiem ze to cos wielkiego Flash dzialal i 32-bitowy, mi nawet nie chce sie zmieniac. Bo jak na razie java tylko w Konqueror dziala mi..
AdeBe
Junior Member

giaur pisze:Bo jak na razie java tylko w Konqueror dziala mi..
No przecież mówię, że plugin openjdk (otwarta Java) działa znakomicie na Firefoxie.
Ludzie często narzekają na 64bity, a sami nie wiedzą co mają :-?
ODPOWIEDZ