Sata a Debian
Sata a Debian
Pierwszy raz instaluje debiana wiec proszę o wyrozumiałość. Od jakiegoś czasu mamy doczynienia z instalatorami w debianie mój problem polega na tym iż próbując zainstalować , instalator nieznajduje mi żadnych starych partycji na moim dysku. Dysk ma połączenie typu sata. Moge utworzyć nowe partycje na dysku, bynajmiej tak mi sie wydaje ale to spowoduje utrate danych. O dziwo korzystając z konsoli moge sobie bezproblemu podmontować dowolną partycje i robić na niej co dusza zapragnie. Zastanawiam sie czy instalator nie tworzy jakiegoś pliku gdzie mapowałby punkty montowania dla dowolnych partycji. Mogłbym sobie wtedy wpisać gdzie co ma sie znaleść ręcznie i np . Mam nadzieje iz jest na to jakies proste rozwiązanie. Z góry dzienkuje i proszę o wyrozumiałość.
Mniemam ze chodzi ci o pytke główną i tu jest właśnie problemik bo to jest jakiś niskobudżetowy asrock a dokładniej k8updgrade-nf3/a/asr moja stara pytka explodowała a z tą mam same problemy no ale chyba musze na niej posiedzieć troszke bo niemoge znaleść zadnej nowej z moim socketem do procka. Teraz wszystkie sa chyba AMD z AMD2 czy am2 niepamietam a ja miałem przejsciowy 754. Niewiem co mnie tchneło do wywalenia gentoo które z wielkim trudem stawaiłem a teraz mam problem bo mam mało czasu i niemoge poradzić sobie z instalacją debiana.
Nie, nie o to chodzi Chodzi mi kiedy ta płyta Etch'a była budowana? Bo RC1 była bodajże budowana w październiku (listopadzie?) zeszłego roku, ale są też płyty budowane co tydzień. Jeżeli masz tą starszą płytę to i starsze pakiety, więc mogą być problemy. Proponuję ściągnąć najnowszy netinstall.Mniemam ze chodzi ci o pytke główną i tu jest właśnie problemik
Sądze ... a raczej jestem niemal pewny iż sciągalem wersje najnowsza teraz tego nie sprawdze bo niema mnie w domu. Zastanawiam sie czy ktoś juz na tym forum instalowal wlasnie etcha mając sate. Ja gadalem z kumplem i jemu instalacja poszla bez problemu ale w chwili instalacji mial niezpartycjonowany dysk i zrobil to od początku. Prawdopodobnie jak bym zrobil sobie nowe partycje poszlo by i mnie. I to mnie strasznie denerwuje no bo teoretycznie tablica partycji pisana jest zawsze tak samo zbudowana tzn. chyba niema róznych standardów jej pisania których np. instalator debiana by nie rozpoznawal.
[ Dodano: 2007-02-28, 18:45 ]
Znalazlem rozwiązanie tej zagadki :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: tablica rozmieszczenia partycji była uszkodzona. Taka prosta rzecz a tyle mi czasu zmarnowała. Szkoda ze zaden system zaden program zaden instalator nie wywalił mi błedu to by mi skróciło czas... niewazne mam debiana i jest fajnie :-D
[ Dodano: 2007-02-28, 18:45 ]
Znalazlem rozwiązanie tej zagadki :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: tablica rozmieszczenia partycji była uszkodzona. Taka prosta rzecz a tyle mi czasu zmarnowała. Szkoda ze zaden system zaden program zaden instalator nie wywalił mi błedu to by mi skróciło czas... niewazne mam debiana i jest fajnie :-D